Niet makkelijk, wel kort

Herbert Blankesteijn

Hallo collega, kijk eens naar: http://www.ananova.com/news/index.html?keywords=Technology&menu=news.technology.

Het is zonde van de ruimte, maar zonder een voorbeeld kan het niet. Zoals hierboven, zo krijg ik wel eens webadressen toegemaild. Dit exemplaar is nog beschaafd; soms zijn ze drie of vier keer zo lang.

In beginsel is het een geniale procedure. Je hoeft niet de informatie zelf te sturen, alleen informatie over de vindplaats. Zo bespaar je moeite en dataverkeer. De bedoeling is, dat de ontvanger kan klikken op het adres zoals dat in het mailtje staat. Hij hoeft het dan niet met de hand te kopiëren naar de adresregel van de browser. Maar hier kan het fout gaan. Extreem lange adressen raken over verschillende regels verspreid, en soms roept de klik dan een adres op dat overeenkomt met alleen de eerste regel. Dat is niet het correcte adres, en.meestal zelfs geen geldig adres, zodat een foutmelding volgt.

Er zit voor de ontvanger in zo'n geval weinig anders op dan de regels weer aan elkaar te plakken, bijvoorbeeld in een tekstverwerker, en daarna terug te kopiëren naar de browser. Als hij daar tenminste genoeg zin en handigheid voor heeft. In plaats daarvan kunnen verzenders het adres verkorten. Op tenminste drie sites kun je zo'n ellenlange letter- en cijfercombinatie invoeren - copy en paste natuurlijk - en krijg je er een kort alternatief voor terug, dat de site voor de gelegenheid creëert. Dit zijn drie alternatieven voor de url hierboven:

http://tinyurl.com/226vr

http://shorl.com/dipefavestaju

http://makeashorterlink.com/?H2C452547

Tinyurl.com maakt de kortste; Shorl.com levert een min of meer uitspreekbaar adres. De verzender doet extra moeite, en maakt het de ontvanger makkelijker. Dat is wel zo beleefd, zeker als het gaat om een nieuwsbrief met tientallen of honderden abonnees. Het gaat hier alleen om de kortheid en niet om een 'mooi' adres. Wie zijn homepage een makkelijker te onthouden adres wil geven kan dat doen bij V3, waar je gratis url's kunt krijgen van het type come.to/mijnsite.

www.tinyurl.com

www.v3.com