Zoek en wederzoek

Herbert Blankesteijn

Geef Google de woorden 'miserable failure' en u wordt verwezen naar George W. Bush. Grapje van mensen die weten hoe Google werkt. Dat kunnen wij ook, dachten Nederlandse webloggers, en nu brengt 'raar kapsel' je bij de site van onze minister-president.

Google turft hoe vaak naar een bepaalde site wordt gelinkt en door wie, en bovendien vanaf welke woorden. Iedere knuppel kan op zijn eigen site ervoor zorgen dat een klik op het woord 'riooljournalistiek' de bezoeker naar mijn site brengt. Als genoeg mensen dat doen, gaat Google vanzelf denken ik me met riooljournalistiek bezighoud. Google volgt de voorbeelden die hij aantreft.

Het omgekeerde is nog niet gerapporteerd: dat je bijvoorbeeld 'Balkenende' intikt en op de site 'raarkapsel.nl' terechtkomt (dat domein is vrij). Maar het kan wel. Kies of maak een beledigende site en regel met een groep mensen dat de naam van de te pesten persoon veelvuldig naar deze site wordt gelinkt. Wie dan de betreffende naam in Google intikt, vindt de uitverkoren site hoog in de zoekresultaten.

Naast grappenmakers heb je commerciële sites die veel overhebben voor een plaats in de toptien bij relevante zoekwoorden, en daar desnoods een gespecialiseerd bedrijf voor inhuren. En dan zijn er hackers die kwalijke programma's verspreiden, en hopen dat u zult klikken op die link die een 'trojaans paard' bij u installeert. Zij willen hoog eindigen op populaire zoektermen die met sex, muziek en gratis software te maken hebben.

Google betaalt de tol van de populariteit. Software van Microsoft is doelwit van virusmakers. Drukbezochte sites zijn leuk om plat te leggen. En wie de meestgebruikte zoekmachine kan vergiftigen is de getapte jongen, of spekkoper. Daarom is het langzamerhand verstandig om niet alléén op Google te vertrouwen. Probeer eens Alltheweb bijvoorbeeld. Of neem een 'metazoeker' als Ixquick of Metacrawler, die een aantal zoekmachines tegelijk benadert. Controleer de feiten, juist als een computer ze levert.

Wetenswaardigheden over zoekmachines:

www.voelspriet.nl

www.searchenginewatch.com