Mobiele virussen komen eraan

Herbert Blankesteijn

2005 zou wel eens het jaar kunnen worden waarin u tot het inzicht komt dat u antivirussoftware nodig heeft voor uw mobiele telefoon.

In elk geval is 2004 het jaar geweest waarin het eerste mobiele virus zich openbaarde. Dat was Cabir. Een half jaar geleden heb ik er in deze rubriek melding van gemaakt. De oorspronkelijke Cabir heet nu Cabir A, en de nummering, of lettering zo u wilt, loopt inmiddels al tot de I. Negen varianten dus. Het lijkt erop dat de broncode van Cabir vrijelijk onder virusmakers circuleert, zoals dat met pc-virussen als Netsky en MyDoom ook het geval is. Dat versnelt de evolutie van zulke virussen behoorlijk; van die twee pc-virussen kennen we al meer den 26 varianten per stuk, waardoor intussen dubbele letters nodig zijn.

En de Cabir-familie staat er intussen ook niet meer alleen voor bij de mobiele telefoons. Sinds november kennen we ook het Skulls-virus dat de iconen op het scherm van een Symbian-telefoon vervangt door doodshoofden en dat de links verbreekt met de programma's die bij die iconen horen. Je kunt daardoor met het apparaat helemaal niets meer doen behalve een harde reset. Daarmee breng je de telefoon terug in zijn oorspronkelijke, maagdelijke toestand en ben je dus ook alle gegevens kwijt die erin staan. Je kunt die data alleen weer in de telefoon terugkrijgen als je ze ook op een pc hebt staan, of als je op een andere manier een backup hebt gemaakt, bijvoorbeeld op een geheugenkaartje. Heb je niet zo'n backup, dan wordt het handwerk.

Van Skulls bestaan intussen al zeker drie versies, A tot en met C. Er bestaat ook een Mosquito-virus, en al deze virussen werken op het Symbian-systeem, dat voorkomt op veel toestellen van Nokia, Sony-Ericsson, Siemens en Motorola. Van Cabir bestaat ook een variant die mikt op de pocketversie van Windows.

De effecten zijn tot nu toe vrij goedaardig, dat wil zeggen de verspreiding van deze virussen is niet indrukwekkend en de schade die ze aanrichten valt mee. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Telefoons die mailen en msn-en zijn bezig aan een opmars en het is al vrij gewoon een spel op je telefoon te downloaden of een stukje software dat het uiterlijk van het scherm verandert. En virussen vermommen zich vaak als zulke leuke hebbedingetjes. De verspreiding zal in de toekomst dus sneller gaan en reken maar dat de makers van de virussen ook de kwalijke werking zullen weten te vergroten. Een mobiel zit bomvol persoonlijke of juist zakelijke gegevens die in de maffiose viruswereld geld waard zijn.

Verschillende beveiligingsbedrijven, zoals Symantec, Trend Micro en F-secure hebben al antivirussoftware voor de mobiel. Het is daarbij wel opletten geblazen voor wélke mobiel, want niet alleen het besturingssysteem maakt verschil, ook het model telefoon. Voor je het weet download je de verkeerde versie.

En als je pech hebt, heb je een telefoon waarvoor nog geen antivirussoftware bestaat. Maar dat kan ook geluk zijn. Wie een oude en/of simpele telefoon heeft waar je helemaal geen software op kunt installeren, die heeft van virussen ook niets te vrezen.