Spywarebestrijding door Microsoft

Herbert Blankesteijn

Begin volgend jaar kunnen we van Microsoft software verwachten voor de bestrijding van spyware, de stiekem geinstalleerde programmaatjes waarmee vage bedrijven ons gedrag op internet in kaart brengen, om daar vervolgens munt uit te slaan. De voornaamste vraag wordt: gaat Microsoft er geld voor vragen, of krijgen we het gratis?

Microsoft heeft deze week het antispywarebedrijf Giant opgekocht. Het was niet zo'n bekend bedrijf, mogelijk omdat het geld vroeg voor zijn product. Gratis alternatieven als Ad-Aware en Spybot Search & Destroy zijn veel bekender en populairder, maar vangen minder spyware dan Giant. In een recente bespreking op spywarewarrior.com betrapte Giant 111 van de 138 spyware-elementen, terwijl Ad-Aware niet verder kwam dan 79 en Spybot bleef steken op 69, precies 50%.

Dat betekent in elk geval dat Microsoft een goeie koop heeft gedaan. Een extra reden om het oog te laten vallen op Giant kan zijn geweest dat Giant bezig is met het ontwikkelen van een versie voor bedrijven.

De vraag is of Microsoft voor deze software geld gaat vragen, of dat het misschien in Windows wordt ingebouwd. Die kwestie is des te interessanter nu het belangrijkste softwarebedrijf ter wereld een nederlaag heeft geleden in de rechtszaal bij zijn pogingen onder de straf uit te komen die de voorganger van Neelie Kroes heeft uitgedeeld wegens monopoliemisbruik. Een van de bestrafte vormen van monopoliemisbruik bestond uit het als gratis onderdeel van Windows aanbieden van een audio- en videospeler. Microsoft moet onder andere op de kortste mogelijke termijn een versie van Windows aanbieden zonder deze mediaspeler.

Microsoft moet dus goed uitkijken wat het nog in Windows inbouwt, of 'integreert', zoals ze het in Redmond graag noemen. Voor je het weet bestempelt mevrouw Kroes ze tot recidivisten.

Geld vragen voor een antispywareprogramma is óók vragen om moeilijkheden. Er is beslist geld mee te verdienen, zeker bij het bedrijfsleven, maar dat is voor Microsoft juist het probleem. Er is spyware die komt binnensluipen door gaten in Windows. Er is ook spyware die door gebruikers zelf, willens en wetens, of juist door domheid, wordt geïnstalleerd. Maar het gaat erom hoe Microsofts klanten het zullen vinden dat Redmond geld verdient aan een probleem waar het op z'n minst voor een deel zelf schuldig aan is.

Microsoft doet het dus nooit goed, nou ja, daar is het bedrijf wel aan gewend. Het is waarschijnlijk de slimste oplossing om de antispywaresoftware gratis aan te bieden als aparte download. Dat doen zoveel bedrijven, dus waarom zou Microsoft dat niet mogen. En als ze de kosten eruit moeten halen, en misschien ietsje meer, dan doen ze dat maar via de de prijs van Windows. Uiteindelijk betalen we op die manier ook voor al die andere zogenaamd gratis programma's.