Radio via de iPod

Herbert Blankesteijn

In de door deze rubriek aan Adam Curry ter beschikking gestelde zendtijd is nu het woord aan Adam Curry.

[fragment]

Adam Curry is wat mij betreft kandidaat voor een Nobelprijs. Curry is de uitvinder van Podcasting, dat is radio via de iPod of een andere mp3-speler. Samen met Dave Winer, de aartsvader van het webloggen, heeft hij het idee vormgegeven. Zie www.ipodder.org.

Een mp3-speler kan toch geen radio ontvangen? Toch wel. Podcasting werkt als volgt. Honderden, straks duizenden bedrijfjes en privépersonen stellen op internet uitzendingen beschikbaar in de vorm van mp3-bestanden. Elke dag of elke week een nieuw programma. Een paar websites dienen als omroepgids. De luisteraar heeft een programmaatje op zijn computer waarin hij een lijst bijhoudt van favoriete programma's. Dat programmaatje controleert regelmatig de betreffende sites, en downloadt elke nieuwe uitzending, desgewenst rechtstreeks in de mp3-speler. Je luistert dan niet aan de pc of bij de stereo. Je gebruikt je iPod nu eens niet voor muziek. Je luistert naar radio op je iPod.

Niks meer te maken met zenders en hun bereik. Niks met uitzendtijdstippen. Je hoeft ook geen moeite te doen een programma op te nemen, want dat is geautomatiseerd. Je ontvangt uitzendingen uit de Verenigde Staten in de originele kwaliteit. En, een belangrijk verschil met veel internetradio, je beslist zelf of je de uitzending bewaart of niet. Je kunt bijna ongemerkt een prachtig archief aanleggen van muziekprogramma's, spectaculaire talkshows, standup comedy of historische nieuwsuitzendingen.

Een paar voorbeelden.

 

The Dawn and Drew Show, niet over sex maar ontspannen babbelen over helemaal niets. Hoog schuifdeurengehalte, onverklaarbaar populair.

Coverville, leuk muziekprogramma met uitsluitend covers, en natuurlijk

 

…en dat gaat een hele tijd zo door…

 

… Het is moeilijk bescheiden te blijven als je Podcasting hebt uitgevonden.

Op dit moment zijn alle podcasts nog gratis, maar podcasts met sponsors of advertenties zijn er al. Er kan trouwens elk moment een videovariant komen, en zeg dan maar toedeledoki tegen televisie via zenders, kabels en satellieten.

Een waarschuwing aan u radioluisteraars: podcasting is per definitie niet live, dus u mist verkeersinformatie, flitsers, weerberichten, nieuwsbulletins, beurskoersen, technische analyses, berichtgeving uit het parlement, sportverslagen, …