96% korting
Herbert Blankesteijn
Michael Robertson is een van de smaakmakers van de computerbusiness. In 1997 richtte hij mp3.com op en werd zo een van de pioniers van de digitale muziek. Hij nam het ene initiatief na het andere dat de muziekindustrie de stuipen op het lijf joeg. Hij gaf muziek weg via de site, verkocht daarnaast muziek en gaf de artiesten de helft van de opbrengst. De musici waren perplex, want door de platenmaatschappijen werden ze alleen maar opgelicht. Hé, 50 %, dus dat kan ook. En het geld werd inderdaad overgemaakt.
Robertson verkocht de muziek in mp3-vorm, onbeveiligd. Eens in de zoveel tijd gaf hij cd's weg aan alle klanten die zich meldden. Geen audio-cd's met een stuk of 20 songs, maar cd-roms met tien uur muziek. De klanten stroomden toe, de artiesten stroomden toe, en in 2001 verkocht Robertson zijn bedrijf aan Vivendi voor zo'n 400 miljoen.
In plaats van stil te gaan leven richtte Robertson Lindows op, met de bedoeling Linux net zo gebruiksvriendelijk te maken als Windows. Intussen worden in de VS al jaren, onder andere door superkruidenier Wal-Mart, computers met Lindows verkocht. Goedkoper dan pc's met Windows, want Lindows is veel goedkoper dan Windows, en in veel opzichten beter, bijvoorbeeld veiliger.
Robertson bleef ondeugende dingen doen. Zo loofde hij een prijs van 100.000 dollar uit voor de eerste die Linux wist te installeren op de X-box, de spelcomputer van Microsoft. Hij richtte een website op om consumenten te helpen het geld te incasseren dat Microsoft van de rechter aan zijn klanten moest teruggeven wegens monopoliemisbruik. Een andere rechter verbood hem dat trouwens weer, op verzoek van Microsoft. En zo moest hij ook door toedoen van de rechter de naam van zijn bedrijf veranderen - dat heet nu Linspire.
Intussen houdt hij zich ook bezig met telefonie via internet, en is daarin in veel opzichten zelfs verder dan het populaire Skype.
De rode draad bij Robertson is: hij verzint de meest krankzinnige projecten en hij heeft een fijne neus voor publiciteit, maar hij doet wat hij zegt, tenzij de rechter hem tegenhoudt.
En nu biedt hij in een open brief aan minister-president Balkenende de Nederlandse overheid aan tienduizenden pc's van nieuwe software te voorzien voor zes miljoen, op het moment dat diezelfde overheid op het punt staat Microsoft die opdracht te gunnen voor 150 miljoen. De overheid doet dat zonder Europese aanbesteding en in strijd met de motie-Vendrik van twee jaar geleden dat de Nederlandse overheid streeft naar het gebruik van open standaarden, open software en een diversiteit aan leveranciers.
Linspire is daarmee 96% goedkoper dan Microsoft, en tientallen procenten goedkoper dan andere aanbieders als Novell en Sun, die in de internetkrant WebWereld deze week een kostenraming gaven. Linspire en die andern zijn wél in overeenstemming met de motie-Vendrik. Mijn advies aan de Nederlandse overheid: kies Linspire of desnoods een andere alternatieve leverancier, zet van de besparing de helft op rente voor de migratie, voor cursussen en onvoorziene kosten, en investeer de rest niet in een kansloze Noord-Zuidlijn maar in een van de grensverleggende projecten van Robertson