De methode-van Heemst

Herbert Blankesteijn

Vorige week had het PvdA-Kamerlid Van Heemst een goed idee. In verband met het terrorisme ging het erover hoe je haatzaaiende informatie uit het buitenland zou kunnen tegenhouden. Van Heemst bij RTL Nieuws:

'Dat kan je heel simpel doen door de AIVD te vragen met hackers dat soort websites te mollen, te ondermijnen.'

Prima idee. Het doet denken aan minister Remkes, die de moordenaars van René Steegman rotschoppen had willen verkopen, liefst nog vóór ze iets hadden misdaan.

Het is juridisch misschien een beetje problematisch, het is namelijk in Nederland strafbaar, maar daar heb je een AIVD voor, die dat zeker na een openbare oproep van een volksvertegenwoordiger graag in het diepste geheim zal uitvoeren.

Het is net zo'n uitstekend idee als de screensaver van Lycos. Internetbedrijf Lycos bood onlangs klanten die genoeg hadden van spam een screensaver, een programma dat in actie komt als de computer even alleen wordt gelaten. Het programma ging dan signalen afvuren op websites die adverteren via spam. Althans, die daarvan worden verdacht. Als ik spammer was, zou ik prompt adverteren voor keurige, beroemde en heel rijke bedrijven en ook voor overheidssites, in de hoop dat de screensaver van Lycos zijn pijlen daarop zou richten.

De methode-Lycos werkte, want verschillende websites uit spamberichten zijn platgegaan, doordat duizenden screensavers tegelijkertijd contact met de sites zochten. Zo'n actie heet in computerjargon een denial-of-serviceaanval en het is een gehate methode waarmee criminelen websites benadelen, vaak in combinatie met afpersing. De uitstekende ideeën van Lycos en van Heemst zijn zoiets als Dirty Harry op internet: knok met wat je voor misdadigers aanziet, mishandel ze, martel ze desnoods en knal ze af als het zo uitkomt. Blijken ze achteraf onschuldig, dan is dat jammer. Waar gehakt wordt vallen spaanders.

Ik ben zo benieuwd wat het capabele PvdA-Kamerlid Van Dam hiervan vindt, de man die bij de socialisten internet in zijn portefeuille heeft. Heeft Van Heemst voor zijn beurt gesproken, of is dit een Fortuyniaans proefballonnetje, opgelaten door een vazal om vaste kracht Van Dam uit de wind te houden? Van Heemst claimt in de internetkrant WebWereld brede steun voor zijn interessante suggestie, dus laat andere Kamerleden, zeker die van de PvdA, hun mening even in het openbaar geven. Hoe denken ze over de mogelijke gevolgen voor de betrekkingen met landen waar de door Van Heemst gewraakte websites zijn gevestigd, en waar hun uitlatingen niet als haatzaaiend gelden.

Voor mij zie ik verder het perspectief van uitbreiding van de methode-Van Heemst naar de straat. Overheidsknokploegen trekken rond en beuken iedereen in elkaar die zich verdacht op straat ophoudt, wiens gezicht ze niet aanstaat of die taal bezigt die door de Wet-Van Heemst verboden is verklaard. Dat zal de orde in Nederland herstellen, en waarschijnlijk ook de treinen weer op tijd laten rijden. Als het gaat om de bestrijding van haat kunnen we niet kinderachtig zijn.