Een eenvoudig doch voedzaam toetsenbord
Herbert Blankesteijn
De computerwereld heeft een rijke traditie op het gebied van wetenschappelijk onderzoek van toetsenborden, en een favoriet onderwerp is de hygiëne van het keyboard. Eerder dit jaar bleek het gemiddelde toetsenbord in bacteriologisch opzicht 400 maal zo smerig als een wc-bril. Zelf poets ik eens in de zoveel, eh, jaar de zwarte korsten van de meestgebruikte toetsen zoals de spatiebalk en de Enter. Kijkt u zelf ook even straks?
Vier jaar geleden liet America Online onderzoek doen naar de inhoud van toetsenborden. Er bleek twee gram troep per maand in te verdwijnen, en in opengemaakte toetsenborden werden zaken aangetroffen als haren, koekkruimels, chocola, vingernagels, nietjes, paperclips en dode insecten. Zo'n opsomming is erg leuk, maar America Online onderzocht de toetsenborden in één kantoor in Engeland. Mijn toetsenbord van een kilo, dat ik nu tien jaar gebruk, zou met twee gram per maand intussen een half pond zwaarder moeten zijn geworden. Dat is vrij sterk.
Nu is het opnieuw een internetprovider, het Britse UK Online, die keyboards heeft opengemaakt. Uit zijn eigen kantoor wel te verstaan, en daarbij werden 500 van de eigen personeelsleden ondervraagd. De resultaten zijn opnieuw vrij kras, en hopelijk niet representatief. 98% at alle drie maaltijden achter het toetsenbord, 80% wast niet de handen alvorens te gaan eetwerken, hoewel 57% wéét dat de toetsen viezer zijn dan een wc-bril. En 59% knoeit wel eens op het keyboard en maakt daarna niet schoon.
De inhoud van de toetsenborden werd onderzocht onder de microscoop en met röntgengereedschap. Men vond kruimels van producten als brood, donuts en chips, resten van jam en marmelade naast uiteraard koffie en thee, verder snippers vlees, vermoedelijk uit broodjeszaken en van kant- en klaarmaaltijden, en ook suiker- en zoutkristallen. Verder werden er natuurlijk ook weer nagels gevonden en haren, die in sommige berichten op internet snel schaamharen werden.
Er zit ongewijfeld een sombere kern van waarheid in dit verhaal, maar methodologisch klopt er natuurlijk geen bal van. Ik zou wel eens willen weten hoe slablaadjes, wortelen en radijs tussen de toetsen zouden moeten raken, en wat is er trouwens mis met een boterham met jam, een broodje rosbief of een kop thee. Over de verhouding tussen gezond en ongezond hoor je UK Online niet, en hoe zou dat ook kunnen. Als je chips in het toetsenbord vindt weet je dat die daarboven zijn gegeten, maar niet hoe vaak en hoeveel.
Erg grappig is de context waarin UK Online het onderzoek plaatst. Het bedrijf concludeert dat mensen zich aan de pc niet gezond gedragen. UK Online lanceert een nieuwe supersnelle verbinding en wil graag duidelijk maken dat je daarmee niet meer van je computer kunt afblijven. Vandaar dit onderzoek en vandaar een lijst gezondheidstips voor pc-slaven. Maar aangezien de proefpersonen de eigen werknemers van UK Online waren, geloof ik dat het bedrijf beter ook even kan kijken naar de werkdruk en de hygiëne op het eigen kantoor.