Telecom in Somalië

Herbert Blankesteijn

Vandaag wil ik u een verhaal doorvertellen dat ik aantrof op de website van de BBC. Het is te mooi om te laten liggen, zeker voor de liberalen onder ons.

Het gaat over Somalië, waar al meer dan tien jaar geen regering van betekenis is. Wie daar ook last van heeft - niet de telecomsector. Mogadishu blijkt uitstekend voorzien te zijn van mobiele telefonie en draadloos internet. Ook het vaste telefoonnet werkt gesmeerd. Binnen drie dagen heb je een aansluiting; in Kenia met zijn stabiele regering kun je op zoiets jaren wachten. Overal op het platteland waar telefoon is, is ook internet mogelijk.

De tarieven zijn laag, 50 cent per minuut voor een internationaal telefoontje en 50 cent per minuut voor surfen in het internetcafé. Wat wil je ook, als er geen regering is om belasting aan te betalen.

Er is concurrentie tussen drie bedrijven, die niet alleen geen belasting betalen maar ook geen vergunningen nodig hebben, en niet te maken hebben met een oude staatsmonopolist. Apparatuur komt het land binnen via geïmproviseerde havens en vliegveldjes, nog zo'n voorbeeld van zelfregelende infrastructuur.

De telecombedrijven worden door de krijgsheren met rust gelaten. Wat wil je ook. Als je rotzooi maakt, als krijgsheer, kun je niet meer bellen, en waar moet je dan nog de baas over spelen.

Een van de telecombedrijven verklaart tegenover de BBC zelfs volgend jaar umts te willen introduceren. Daarmee ligt Somalië dan maar een jaartje achter op Nederland.

Het is aan de andere kant niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het is niet veilig op straat, waardoor de meeste mensen niet in het openbaar durven bellen. Je bent zo je toestel kwijt. Rust in de openbare ruimte, dat kun je trouwens ook een voordeel vinden.

De Somalische telecombedrijven zeggen desgevraagd dat ze erg graag een regering willen, met belastingen en al. Dat zou die veiligheid verbeteren, tennminste dat nemen we aan, dat zou zorgen voor een beter wegennet om apparatuur te verplaatsen en mensen opgeleid te krijgen, en dat zou een centrale bank met zich meebrengen, wat financiële transacties toch wel makkelijker maakt. Maar de sector hoopt dat de regering die binnenkort aan de slag gaat het niet veel gekker maakt dan dat.