Sony komt tot inkeer

Herbert Blankesteijn

Zojuist geopend: de digitale muziekwinkel van iTunes voor Nederland. Zojuist aangekondigd: de nieuwe muziekspelertjes van Sony, de Network Walkman E95 en E99.

Sony doet zijn uiterste best de achterstand op Apple in te halen. Net als Apple probeert Sony muziekspelertjes te verkopen én er een muziekwinkel op na te houden, Sony Connect. En net als Apple verkoopt Sony de muziek in een eigen formaat, bij Sony is dat Atrac, dat net als bij Apple alleen geschikt is voor de eigen afspeelapparaten.

In juli had ik tweeledige kritiek op Sony. In de eerste plaats heb ik moeite met de naam Network Walkman. De apparaten in deze serie doen niets met een netwerk, behalve dat je ze net als alle soortgelijke apparaten aan een pc kunt koppelen. Ze heten alleen Network Walkman omdat dat modern klinkt. Zo maak je woorden die iets betekenen onbruikbaar, dat zou verboden moeten zijn.

Het tweede probleem dat ik vier maanden terug had, was het feit dat de spelertjes die toen werden gelanceerd geen mp3 konden afspelen, terwijl tot overmaat van ramp de indruk werd gewekt dat dit wel zo was. Sony leverde software om je mp3's te converteren naar Atrac, maar dat is natuurlijk niet echt handig. Op dit punt heeft Sony nu bakzeil gehaald. De E95 en de E99 kunnen gewoon zelf mp3-tjes afspelen, zonder gedoe, net als de iPod en de Muvo en de Archos en noem maar op. Goed zo Sony!

Het is bovendien te prijzen dat Sony deze stap niet misbruikt om bezitters van iets oudere apparaten meteen een nieuw exemplaar aan te smeren. Wie een E55 of E75 heeft, kan bij Sony een programmaatje downloaden en via de pc de software van de speler aanpassen, zodat die vanaf dat moment óók mp3 aankan. Een firmware upgrade heet dat, zo kun je de mogelijkheden van een bestaand apparaat uitbreiden en dat is heel mooi.

Een echt verkoopargument van de nieuwe types zijn de uitgebreide geheugens. De grootste, de NW-E99, heeft maar liefst een GB flashgeheugen en gaat straks 239 euro kosten. Dat is voor Sony-begrippen goedkoop. Een iPod mini met een harddisk van 4 GB kost minstens 270 euro. Dat scheelt niet zoveel, maar omdat de NW geen draaiende harddisk heeft maar vast geheugen, kan hij veel langer met zijn batterij doen: 70 uur is de voorspelling, terwijl de iPod niet veel verder komt dan 10.

In de nabije toekomst gaan we een interessante wedloop zien tussen de harde schijven en de flashgeheugens, die allebei steeds goedkoper worden per GB. DE vraag is hoer de verhouding tussen die twee zich gaat ontwikkelen en hoeveel GB de consument wil inleveren voor een langere speelduur.

Als het om de commerciële muziekformaten gaat betwijfel ik sterk of Sony zijn achterstand op Apple nog kan inlopen. Maar voor mensen die zweren bij mp3 is een Network Walkman precies even goed als een iPod. Welke van de twee het coolst is, daar ga ik niet over. Dat zien we binnenkort wel aan de verkoopcijfers.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.