Nooit meer een nieuwe pc

Herbert Blankesteijn

Op mijn pc installeer ik alleen de hoogst noodzakelijke software en is sluit er alleen apparaten op aan die ik echt regelmatig gebruik. Toch is dat zoveel, dat ik een extra pc geen overbodige luxe vind, om software op te testen en om apparaten op aan te sluiten die niet zo vaak nodig zijn zoals de scanner, de zipdrive en een 5 ¼ inch floppydrive.

En kijk, dat kwam goed uit, een kennis had nog net kunnen meedoen aan een pc-privéproject en moest zijn oude pc van net twee jaar oud alweer kwijt. Tweehonderd euro wou hij hebben.

Dat was een buitenkansje.

Dus ik die pc nakijken en alles installeren wat erop moest. Toen hij keurig was ingericht als tweede pc, keek ik voor het eerst goed naar de specificaties. Toen zat ik wel even aan mijn hoofd te krabben.

Misschien val ik voor het hooggeëerd publiek door de mand maar mijn dagelijkse werk doe ik op een Pentium 3 op 1 GHz. Zelfs videomontage. Eigenlijk heb ik nergens klachten over en ik overweeg zeker niet een nieuwe pc te kopen.

Nu had ik een spotgoedkoop tweedehandsje, en dat bleek een Pentium 4 op 1,6 GHz! Hij is zelfs stiller dan mijn huidige pc. Wat betekent dat?

Het betekent, kort en goed, dat ik nooit meer een nieuwe pc hoef te kopen. Als ik mijn huidige pc te langzaam vind worden heb ik dus een snellere klaarstaan. Ik zou niet weten wanneer dat zou gebeuren, maar het kan. Ik zou opeens een gamesfanaat kunnen worden, dvd's in serie gaan branden of mijn pc inrichten als videorecorder. Dan verwissel ik die twee pc's. Zou de Pentium 4 op een dag te langzaam blijken, dan zijn de prijzen van de occasionnetjes allang verder gedaald en kan ik een Pentium 4 op 3 GHz kopen voor 200 euro, of minder. Wat een wereld!

Als ík al geen nieuwe pc's meer hoef, wie dan wel? Zo begrijp je beter waarom de computerwereld zich een breuk zoekt naar nieuwe toepassingen die meer computerkracht vergen. Videomontage vereist al geen nieuwe spullen meer. Spraakherkenning is mislukt. De tablet-pc is mislukt. Games, computerspellen dus, zijn (nog) goed voor eindeloze vervanging van hardware en software, nog wel, maar worden door niet meer dan een deel van de bevolking beoefend.

Binnenkort in dit theater: de Media Center-pc. Een slim idee. Een pc die alle audio en video in huis beheert. Je maakt er meteen een harddisk-videorecorder van met features als het pauzeren van een live-uitzending en het overslaan van reclame. Je introduceert een nieuw design. Dat vereist nieuwe pc's én een nieuw besturingssysteem (althans een nieuwe versie van Windows XP).

Nu maar afwachten of dat Media Center opkan tegen alle harddiskrecorders en genetwerkte mp3-spelers en internetradio's die al op de markt zijn. Het is te hopen, anders zijn er straks voor mij geen nieuwe tweedehandsjes op de markt.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.