Het betere downloaden

Herbert Blankesteijn

Deze maand wordt voor het Nederlandse publiek iTunes gelanceerd, de succesvolle muziekdienst van Apple. Het wordt waarschijnlijk eind van de maand; Apple doet er nog wat geheimzinnig over.

Er gebeuren wonderbaarlijke dingen in de wereld van de muziekdownloads. Het feit dat een dienst op internet per land wordt opengesteld is van een achterlijkheid waar zelfs Pim Fortuyn geen woorden voor zou hebben. Amazon verscheept nota bene boeken en daar doen ze niet moeilijk over waar je woont. Prijzen zijn voor iedereen gelijk afgezien natuurlijk van de verzendkosten.

Apple doet dat anders, terwijl het bedrijf zich zo graag afficheert als wegbereider in de digitale wereld. Als Nederlander nu een liedje kopen bij iTunes, met je creditcard, voor 99 dollarcent net als de Amerikanen? Dat kan niet. Duitsers en Fransen mogen al wel, maar wij nog niet. 99 eurocent per nummer wordt de prijs op het vasteland, maar de arme Britten betalen 79 pence, dat is ruim 1 dollar 40, terwijl wij 1 dollar 21 gaan betalen. Terwijl verschepen niet eens hoeft; bij downloaden zijn de transportkosten bijna nul.

Online muziek kopen is een succes: mensen betalen graag voor legale muziek, al zullen er altijd veel meer illegale downloads zijn. Daarom snap ik niet waarom de platenmaatschappijen zoveel energie steken in kopieerbeperkingen. Je vermindert expres de waarde van je product voor mensen die hun geld bij je komen brengen terwijl ze niet eens zouden hoeven. Onbegrijpelijk. Ik dacht dat commerciële bedrijven hun eigen belang beter in de gaten zouden houden.

Ook het prijsbeleid is onbegrijpelijk. Koop je via downloads een cd bij elkaar, dan ben je ongeveer evenveel kwijt als wanneer je naar de winkel gaat, waar de prijs zoals iedereen weet toch al kunstmatig hoog is. In Azië waar de mensen minder te besteden hebben zijn de prijzen immers beduidend lager. En dan krijg je bij downloads nog minder ook, want je hebt geen schijfje, geen doosje en geen boekje. Waarom is aan de prijs van downloads niet te merken dat de distributie veel goedkoper is? In de prijsberekening voor cd's zit alleen al een post 'verpakking' van 25%.

RealNetworks heeft onlangs geëxperimenteerd met gehalveerde prijzen. Het liep storm. Waarom doet de hele muziekindustrie dat niet een keer? Een maand lang alle prijzen door tien delen. Wie zegt dat je dan niet méér verdient?

Gelukkig doen anderen het experiment wel. Er zijn drie sites die wel begrijpen hoe internet werkt en waar je voor een prikje mp3's kunt downloaden in prima kwaliteit en voor een symbolische prijs. Complete albums voor nog geen euro, zonder vervelende beperkingen. Het zijn Weblisten.com uit Spanje - webluister op z'n Engels - en allofmp3.com en club.mp3search.ru uit Rusland. Ik noem ze straks nog een keer. Of ze legaal zijn moet nog worden uitgezocht, maar dat is het probleem van een industrie die zelf wat teveel dollartekens in de ogen heeft. Contracten met de plaatselijke auteursrechtenorganisatie hebben de drie in elk geval wel. Voor die prijzen koop ik zeker tien keer zoveel muziek als ik vroeger deed. Weblisten.com, allofmp3.com en club.mp3search.ru.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.