Lijm in de USB-poort

Herbert Blankesteijn

Wilt u dat ik mijn mening geef als computergebruiker of als persoon met gezond verstand? Voor de zekerheid geef ik ze allebei.

Dat wordt dan mijn mening over computerbeveiliging op het werk. Een jaar of tien geleden merkte ik dat de computers bij de omroep waar ik werkte een slot hadden op de diskettedrive, of de diskettedrive was helemaal verwijderd. Omdat ik niet in vaste dienst was moest ik meestal bestanden meenemen van huis of naar huis en dat kwam mij dus erg slecht uit. Niet alleen kon je geen meegebrachte schijven meer gebruiken, een meegebrachte diskettedrive kon je niet installeren. Was ook onmogelijk gemaakt in verband met de veiligheid.

Bij een andere omroep, twee jaar geleden, mocht ik geen programma's installeren. Dat was een beetje lastig, omdat een deel van mijn werk bestond uit het downloaden en proberen van software. Ik vond het ook goed om de gedownloade installatiebestanden mee te nemen op schijf om ze thuis te testen - thuis had ik nog geen adsl - maar, inderdaad, een cd-brander of zipdrive aansluiten, dat ging niet zomaar. Ik heb nog geprobeerd de beveiliging te foppen door een ander besturingssysteem op te starten, maar ook dat bleek dichtgetimmerd.

Als computergebruiker vond ik dat allemaal hinderlijk, ergerniswekkend en belachelijk. Was mijn pc er nou voor mij of was ik er voor de pc? Naar mijn bescheiden mening was de pc er om mij het werken makkelijk te maken, niet moeilijk. Maar als persoon met gezond verstand vond ik de veiligheidsmaatregelen logisch, verstandig en vanzelfsprekend. Tien jaar geleden kwamen virussen binnen via diskettes, en inmiddels komen ze onder andere uit gedownloade bestanden. Een bedrijf kan het zich niet permitteren dat soort ongeregeld op het netwerk toe te laten.

De laatste twee jaar was de oplossing voor al mijn problemen de usb-sleutelhanger met flashgeheugen. Je prikt 'm in de usb-poort van een pc met Windows XP, en je kunt 64, 128, of 256 MB heen en weer kopiëren. Digitale camera, mp3-speler, maakt niet uit, het werkt altijd. Flashgeheugens zijn er zelfs al van een gigabyte. Een gigabyte, hoeveel virussen zijn dat? Hoeveel bedrijfsgeheimen? Trouwens, een gigabyte, je kunt je iPod er ook op aansluiten en dan kun je 80 GB uit je pc zuigen of erop gooien.

Als computergebruiker vind ik het gemak van de flashgeheugens fantástisch. Als persoon met gezond verstand vind ik het ten hemel schreiend dat het gebruik van die dingen in bedrijven nog niet is verboden of onmogelijk gemaakt. Het is vragen om moeilijkheden; het is gewoon te gevaarlijk. En om het om te draaien: voor iemand die kwaadaardige bestanden wil planten of geheimen wil stelen, is een usb-apparaat het ideale instrument. Het is voor de zoveelste keer dat in Windows het gemak en de veiligheid met elkaar op gespannen voet staan.

Het schijnt dat sommige systeembeheerders zo ver gaan dat ze lijm spuiten in de usb-openingen van hun pc's. Als gebruiker zou ik dat belachelijk vinden, maar als persoon met gezond verstand juich ik het van harte toe. Meer lijm in de usb-poort!


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.