Wie vertrouwt de stemmachine?

Herbert Blankesteijn

Nog een maand tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de discussie over de electronische stemmachines wordt alleen maar feller.

Het zijn nog steeds de stemmachines van het merk Diebold die het hebben gedaan. Deze machines zijn in een stuk of dertig staten in gebruik. Bev Harris, de activiste die de eerste feiten over onbetrouwbare software openbaar heeft gemaakt, is nu met nieuwe onthullingen gekomen. Het systeem dat in een county de stemmen van verschillende stemkantoren bij elkaar optelt, blijkt een gewone database te zijn die niet met een wachtwoord is beveiligd. Dat betekent dat iedereen de uitslag kan veranderen. Het enige wat je nodig hebt is fysiek toegang tot de computer waar de database op draait, en een klein beetje elementaire computerkennis.

Eerder is al gebleken dat Diebold zijn eigen website niet behoorlijk beveiligde. Daardoor kon Harris de software van de stemmachines te pakken krijgen die eigenlijk geheim was, en zo kwam aan het licht dat ook die software zelf buitengewoon slecht, zeg maar niet was beveiligd. De directeur van Diebold is actief geweest als fondsenwerver voor de Republikeinen en heeft verklaard dat hij het als zijn taak zag de stemmen van zijn staat bij de Republikeinse partij te bezorgen.

De oudste beroepsvereniging van computergeleerden ter wereld, de Association for Computer Machinery ACM, heeft nu in een officiële verklaring gesteld dat veel systemen voor elektronisch stemmen kwetsbaar zijn door slecht ontwerp, inferieure software, onvoldoende beveiliging en tekortschietende testprocedures. Op grond daarvan zegt de ACM dat ieder elektronisch stemsysteem een papieren bewijsje zou moeten uitspugen waarmee de kiezer kan controleren op wie hij heeft gestemd. Zo'n onafhankelijke 'voter verified paper trail' zou moeten worden bewaard voor een eventuele hertelling, want het opnieuw uitlezen van een computergeheugen zou natuurlijk exact dezelfde uitslag opleveren. De meeste stemmachines produceren niet zo'n papiertje.

Miljoenen Amerikanen gaan dus over een maand gaan stemmen via machines die in feite nog niet te vertrouwen zijn. En dat terwijl de elektronische stemprocedures vier jaar geleden werden gezien als de oplossing voor het gedoe met de ponskaarten in Florida.

Dat er iets moet veranderen wil het vertrouwen in elektronisch stemmen worden hersteld, begint ook tot de Amerikaanse politiek door te dringen. Gouverneur Schwarzenegger van Californië heeft van de week een wet ondertekend die zo'n papieren verificatie verplicht stelt. Dat betekent dat duizenden stemmachines die al zijn aangeschaft, moeten worden verbouwd. Maar pas in 2006 hoeven de machines aan deze eis te voldoen. Soortgelijke wetten worden in andere staten voorbereid. In Florida loopt intussen een rechtszaak van de Democratische afgevaardigde Wexler, die stelt dat de elektronische stemmachines in de staat ongrondwettig zijn omdat ze géén paper trail hebben. In de 15 counties die deze machines gebruiken is hertelling niet mogelijk, in alle andere counties wel.

Of in deze rechtszaak nog vóór de verkiezingen uitspraak wordt gedaan, is nog niet duidelijk. Maar langzamerhand is de strijd rond de stemmachines spannender dan de verkiezingen zelf.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.