Switchpoint is het verkeerde doelwit

Herbert Blankesteijn

KPN hoeft zijn incassodienst Switchpoint niet aan te passen. Tenminste niet van minister Brinkhorst van Economische Zaken, die vorige week heeft geantwoord op vragen van het kamerlid Gerkens van de SP.

Switchpoint Incasso is een betaalwijze van KPN waarbij je via internet een incasso kunt regelen. Je moet dan je telefoonnummer opgeven, de bankrekening waarmee die telefoonrekening wordt betaald en je adres. KPN kijkt wel eerst of naam, telefoonnummer en rekeningnummer met elkaar kloppen. Via een techniek genaamd Klipping controleert KPN zelfs of de transactie wordt gedaan vanaf het juiste adres. Klipping is een uitvinding van KPN zelf, die gebruik maakt van KPN's kennis van de ip-nummers op internet van haar eigen klanten. Dat is de reden dat Switchpoint Incasso alleen werkt bij mensen die hun adsl van KPN betrekken.

Arda Gerkens van de SP vraagt zich af of dat allemaal wel veilig genoeg is. En inderdaad kun je je voorstellen dat een inbreker direct op je pc afgaat, nu eens niet om hem mee te nemen maar op op jouw rekening flink geld uit te geven. Dat kan tot 3000 euro per transactie, dus daar kun je een héél mooie nieuwe computer voor kopen. Het telefoonnummer en het bijbehorende rekeningnummer kan een bekwame inbreker in uw huis wel vinden.

Brinkhorst geeft toe dat dit niet 100% veilig is, en KPN zelf doet dat trouwens ook. Maar er zou via de incassovoorwaarden een juridisch vangnet zijn, waarmee Brinkhorst zal bedoelen dat je een incasso altijd kunt terugdraaien, als je snel genoeg bent tenminste.

Het is een beetje bizar dat je je niet voor Switchpoint Incasso hoeft aan te melden. Zo kan niet alleen een inbreker uit uw naam betalingen doen. Uw partner kan dat, uw kinderen, uw werkster, noem maar op. Ook daar heeft Gerkens een vraag over gesteld en ook die wimpelt Brinkhorst weg, door te zeggen dat je voor elke Switchpoint-transactie expliciet online je toestemming moet geven. Nou, dat zal de werkster heus wel doen. Afmelden voor Switchpoint kan trouwens wel op www.switchpoint.nl.

Toch ben ik het met Brinkhorst eens, ik vind alleen dat hij de verkeerde argumenten gebruikt. Alle bezwaren tegen Switchpoint Incasso verdampen als je constateert dat er even onveilige en nog veel onveiliger betaalmethoden bestaan. Even onveilig zijn de 0900-betaalnummers, die ook iedereen vanuit uw huis kan gebruiken. Onveiliger is de creditcard: met naam, nummer en vervaldatum kun je duizenden euro's uitgeven. En de gewone eenmalige incasso is nog erger. Overal op het web kun je betalen door alleen een naam en een rekeningnummer op te geven. Vergeleken daarmee is Switchpoint Incasso een paradijs van veiligheid. Brinkhorst kan niet iets tegen Switchpoint doen terwijl hij veel onveiliger praktijken ongemoeid laat. Laat Gerkens een actie voeren tegen die online eenmalige incasso's, want dat kan echt niet.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.