Windows XP Service Pack 2

Herbert Blankesteijn

Vandaag komt, als de voortekenen niet bedriegen, het tweede Service Pack voor Windows XP beschikbaar. Dat is een partij aanvullingen waarvan de meeste de pc veiliger maken. Op dit moment kun je de bestanden met de hand downloaden; later komen er automatische updates, die je op je pc kunt instellen als je adsl of kabelinternet hebt. Nog weer later zul je het pakket op cd kunnen krijgen, meeverpakt met computerbladen of door kosteloos te bestellen bij Microsoft. Over tweeëneenhalve minuut noem ik de belangrijkste adressen.

Moet je dat Service Pack installeren? Wie de vraag stelt omdat hij het echt niet weet, moet dat beslist doen. Wie genoeg van pc's en van Windows afweet, kan een genuanceerd antwoord gebruiken, maar heeft mijn advies niet nodig.

Hoe installeer je het Service Pack? Wie breedband heeft en één pc, kan het online doen. Dat kan een tijd duren, afhankelijk van de snelheid van de verbinding en de toestand van de pc, dus: geduld. Heeft u meer pc's, of gebruikt u internet nog via een modem, bestel dan een cd. Voor systeembeheerders gelden andere adviezen, vanwege de risico's. Jazeker, het installeren van het Service Pack kent risico's. Volgens de verwachtingen zal 10% van de pc's problemen ondervinden. Het dichtspijkeren van de gaten in Windows XP kan ertoe leiden dat bepaalde programma's niet meer goed werken. Systeembeheerders moeten dus de nodige tests doen en daar vooral de tijd voor nemen. Voor particulieren die willen weten of hun software wel blijft werken, is op de site van Microsoft informatie over de aanpassingen die je moet doen. Er zijn een paar honderd softwarepakketten die problemen zullen ondervinden, maar overal is wel een oplossing voor. Schrik er niet voor terug, het gaat om de veiligheid.

Het is goed dat Microsoft met deze update is gekomen. Het heeft ze ongeveer een miljard dollar gekost. Maar ik permitteer me wel een paar zure opmerkingen. De eerste lekken in het Service Pack zelf zijn alweer ontdekt. De veiligheid van de pc blijft dus problematisch. De firewall van Windows XP is verbeterd, maar niet goed genoeg. Het is nog steeds een firewall die alleen het verkeer van internet naar de pc bewaakt, en niet het verkeer van de pc naar internet. Het advies blijft dus, een andere firewall te installeren, bijvoorbeeld ZoneAlarm. Verder vind ik het verkeerd dat Microsoft van de gelegenheid gebruik maakt de mensheid een nieuwe versie van zijn Mediaspeler op te dringen. Het zoveelste geval van monopoliemisbruik.

Nog even de belangrijkste adviezen:

Gebruik antivirussoftware en hou die up to date.

Klik niet op alles wat los en vast zit, wantrouw e-mail-bijlagen.

Kijk uit met muziekruilsoftware en met pornosites, dat zijn de belangrijkste bronnen van spyware.

Installeer een programma tegen spyware, zoals Spybot Search & Destroy.

Installeer een firewall.

Haal regelmatig bij Microsoft de laatste updates en patches.

Gebruik een andere browser dan Internet Explorer, bijvoorbeeld Firefox, zoals onlangs bleek doet Microsoft-topman Stephen Toulouse dat ook.

Nog even de adressen voor het Service Pack:

www.microsoft.com/netherlands voor de download

www.microsoft.nl/beveiliging voor de cd.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.