Draadloos netwerk overal

Herbert Blankesteijn

Als u in het centrum van Amsterdam woont, kunt u binnenkort een internetverbinding krijgen door de lucht. Geen geklooi met adsl-installatie via de telefoonlijn, geen draden trekken, geen ellende met het aan de praat krijgen van uw eigen draadloze netwerkje als u op het balkon wilt zitten. En het is nog goedkoop ook.

De snelheid waarmee dit gaat blijft me verbazen. Dit jaar heb ik meegewerkt aan een rapport dat draadloos internet als onderwerp had. Een van de adviezen was: een of andere partij, bij voorkeur de overheid, zou een compleet dekkend draadloos netwerk moeten aanleggen in bebouwd gebied. Pas dan zou het lonen voor bedrijven om daarop diensten aan te bieden, en voor consumenten om draadloze spullen aan te schaffen. Met Amsterdam als voorbeeld rekenden we uit dat dat een tientje per inwoner zou kosten voor de aanleg en een tientje per inwoner per jaar voor de exploitatie. Ongeveer. We dachten aan enkele tienduizenden hotspots met een bereik van honderd meter.

Het nieuwe bedrijf Hotspot Amsterdam doet het nu met een paar honderd draadloze routers, overigens ook van een Nederlands bedrijf, Hopling in Almere. Die routers hebben een veel groter bereik en ze werken volgens de mesh-technologie, wat inhoudt dat ze ook met elkaar draadloos verbinding houden. Zo heeft niet elk draadloze station zijn eigen verbinding met internet nodig.

Tel dat eens bij elkaar op: één gateway naar internet, een beperkt aantal hotspots, en naar geen enkele abonnee hoeft een draad te lopen. Als de routers er staan, hoef je eigenlijk alleen de administratie nog te doen. Met andere woorden: het is goedkoop. Een draadloze verbinding van 256 kbps, te vergelijken met adsl lite, heb je voor 15 euro per maand. Zo goedkoop kom je dat bijna niet tegen, en dan nog draadloos ook! Het heeft alleen maar voordelen.

Hotspot Amsterdam kan alle kanten op met zijn doelgroepen: mensen die kort in Nederland verblijven, mensen die mobiel willen zijn, mensen die snel een verbinding nodig hebben. Het bedrijf sluit ook bedrijven aan, en er is natuurlijk niets tegen als gewone consumenten een langdurig abonnement willen.

Op dit moment is de dekking nog heel beperkt: Rembrandtplein, Koningsplein, Wolvenstraat, Leidseplein en de Dam, dan heb je het wel zo'n beetje gehad. Maar binnen drie maanden moet de hele grachtengordel voorzien zijn - voor zegge en schrijve 200.000 euro - en let op mijn woorden, daar blijft het niet bij.

Het mooie is, dat op deze manier een overal aanwezig draadloos netwerk een bijproduct wordt van een netwerk dat er toch is, op grond van eigen commerciële verdiensten, en dat niet betaald hoeft te worden door mensen die op een terras willen mailen, want dat zijn er te weinig. Dat draadloze netwerk buitenshuis zal dan, omdat het er toch is, en omdat het overal is, veel meer kans hebben om nuttig te worden gebruikt. De grote uitdaging voor Hotspot Amsterdam, en voor bedrijven die hetzelfde willen gaan doen, waarom niet, is juist om de dekking in woningen en kantoren goed te krijgen, want dat is met een bewezen techniek als gsm-telefonie ook nog altijd een probleem.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.