Website blok aan het been van een partij

Herbert Blankesteijn

Wat moet een politieke partij met een website? Ik geloof dat hoe kleiner een partij, hoe meer profijt ze ervan hebben. Voor grote partijen is het een blok aan het been.

Aan het begin van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen had de tamelijk obscure Howard Dean via zijn website een organisatie van vrijwilligers opgezet die veel geld wist op te halen voor zijn campagne. Zó moest een moderne campagne eruit zien, wist opeens iedereen.

Maar toen het op stemmen aankwam, en op het bespelen van de schrijvende pers en de televisie, faalde Dean. Hij is nu terug in de obscuriteit. Maar voor deze relatief kleine man was het het ideale middel om kort in de publiciteit te komen. Een website helpt je met je aanhangers te communiceren als de media dat niet voor je doen. Dat geldt trouwens voor iedere onbenul: bedreig iemand met de dood op je site, stuur een e-mail naar een krant en je zit dezelfde avond nog in het Journaal.

Tijdens Kerry's speech op de conventie van de Democraten bekeken 50.000 mensen zijn website, terwijl miljoenen hem op de tv zagen. Waarom heeft Kerry eigenlijk een site? Je hóórt een site te hebben. Het kost geld en je hebt er niet zoveel aan, de krant en de tv werken voor een grote partij veel beter, maar als je géén site hebt, moet je moeilijke vragen beantwoorden in de krant en op de tv, en zover laat het campagneteam het natuurlijk niet komen.

De site van George Bush is op dit moment een interessant geval omdat eind van de maand de Republikeinse Conventie begint. Verschillende hackersgroepen hebben gedreigd zijn site plat te zullen leggen, en ze verspreiden daar zelfs programmaatjes voor, die tegenstanders van Bush op hun pc kunnen installeren. Voor een bedrijf betekent het uitschakelen van de website schade door gederfde omzet, voor een politieke partij is het gezichtsverlies en slechte publiciteit.

Heeft Bush zijn digitale beveiliging wel op orde? Nou, een van de programmaatjes die ik heb gezien vraagt gewoon elke seconde een pagina van de site op. Als tienduizenden mensen zo'n programma gebruiken heeft de site van Bush daar veel last van, maar je kunt je er niet tegen verdedigen omdat een website er nu eenmaal is om pagina's uit op te vragen. Conclusie andermaal: een grote partij heeft vooral last van een website, en geen gemak. Websites zijn er voor het bedienen van kleine groepen.

En dat weten groeperingen als het Black Hat Hackers Bloc en het Electronic Disturbance Theater maar al te goed. Met deze digitale doodsbedreiging bereiken ze hun doel ook als ze hun doel niet bereiken. Internet is ooit verwelkomd als zegen voor de democratie, maar het lijkt er intussen meer op dat internet splintergroeperingen meer macht geeft dan ze toekomt. Tenzij grote partijen genoeg lef hebben om te zeggen: die websites, dat doen we dus niet meer.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.