Silicon Valley of Bangalore?

Herbert Blankesteijn

Wie heeft de grootste? Daarover is zopas een discussie losgebarsten op News.com. In concreto: wie heeft de grootste techsector, Silicon Valley of Bangalore? De dekselse minister van IT en biotechnologie Gowda van de deelstaat Karnataka roept op News.com Bangalore uit tot een groter technologiegebied dan Silicon Valley. Zijn maatstaf is het aantal technologiewerkers, dat in beide gebieden tegen de 200.000 loopt.

Is er een wereldwijde kentering op til? Een veelbesproken verschijnsel dezer dagen is dat van de offshoring, waarbij it-taken worden uitbesteed aan goedkope krachten in warme landen. Dat is nóg goedkoper dan die goedkope krachten hier laten komen, want hier hebben ze recht op dure westerse arbeidsvoorwaarden en moeten ze duur westers wonen en eten. Ik heb al eens half voor de grap voorgesteld dat westerse it-ers maar in India moeten gaan wonen. Dan zijn ze al een belangrijk deel van hun concurrentieachterstand kwijt. Als je hier een huis te verkopen hebt hóef je daar misschien niet eens meer te werken.

Hoe dan ook, er gaat veel it-werk naar Azië en daarvan weer een belangrijk deel naar India. En daar gebeurt wat altijd gebeurt in lage lonen-landen: dat relatief laagbetaalde, relatief domme werk helpt zo'n regio toch kennis te verzamelen die een groeikern wordt voor méér. Dat is in Japan gebeurd, dat in de jaren '70 een goedkoop productieland was voor het Westen. Het gebeurt nu in China, dat wegens armoede nog lang niet de beloofde afzetmarkt is geworden voor westerse producten, maar dank zij diezelfde armoede zijn de lonen laag en is het land al wel een aantrekkelijk productiegebied is voor westerse firma's. Door joint-ventures en dergelijke weet China veel kennis te verwerven, dus binnen de kortste keren zijn wij een afzetgebied voor hun en niet omgekeerd. Nu al voelt China zich sterk genoeg om eigen digitale standaarden in het leven te roepen waar het westen maar rekening mee heeft te houden, bijvoorbeeld op het gebied van mobiele telefonie en de labeltechniek rfid waar ik het maandag over heb gehad. De VS kunnen de borst natmaken.

En nu worden ze dus ook al uitgedaagd door India. Amerikaanse betrokkenen reageren defensief: ze zijn heel optimistisch, Silicon Valley is bezig met nieuwe gebieden als nanotechnologie en heeft een gezonde groei na de dotcom-crash. Dat Silicon Valley echt nog wel groter is dan Bangalore - dát zeggen ze niet. Dus misschien heeft minister Gowda wel gelijk. Wie de grootste heeft is natuurlijk nooit precies te zeggen. Is aantallen mensen de juiste maatstaf of bruto product? Kijk je alleen naar IT of ook naar biotechnologie, welk gebied reken je mee (als je naar heel Bangalore kijkt moet je misschien wel vergelijken met het hele San Francisco Bay area), en wie heeft eigenlijk de grootste groei? Gowda vestigt er terecht de aandacht op dat er in Banglore wéér een internationaal belangrijk technologiecentrum ontstaat, na vergelijkbare lokaties in Japan, Taiwan, Korea en China. De lijst is lang en daaruit kun je eigenlijk al afleiden dat er niets ernstigs aan de hand is voor bijvoorbeeld de VS. De een zijn brood is beslist niet de ander zijn dood.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.