Kan bellen nog goedkoper?

Herbert Blankesteijn

De Europese Commissie onderneemt actie tegen de hoge prijzen die consumenten moeten betalen als ze mobiel internationaal bellen. De prijzen zouden excessief zijn. De Europese Commissie onderzoekt alleen de situatie in Engeland en Duitsland, maar er zal vast een uitstralend effect zijn op de situatie in Nederland.

Als de tarieven op termijn worden verlaagd heb ik daar geen bezwaar tegen, maar toch hoorde ik op van de activiteiten van de Europese Commissie. Als ik mobiel internationaal bel, voel ik me de koning te rijk. Ik herinner me dat ik twintig jaar geleden om vanuit Frankrijk of Zwitserland naar huis te bellen vijf gulden per minuut moest betalen, op te hoesten in contante muntjes in een telefooncel. Nu heb ik een gsm, ik kan bij wijze van spreken bellen vanaf de Mont Blanc, ik heb geen muntjes nodig en ik hoef niet in de rij te staan, en het kost maar één euro per minuut. Twintig jaar inflatie doet de rest.

Minder leuk vind ik het dat ik ook betaal als ik word gebeld, maar dat is goed uit te leggen: zo zorg je ervoor dat degene die een mobiel nummer belt niet extra betaalt wanneer de gebelde toevallig in het buitenland zit. Echt onbegrijpelijk zijn de trucs die de providers uithalen met de voice mail: als mijn familie mij belt in het buitenland en ze krijgen mijn voice mail, dan betaal ik het buitenlandse tarief voor gebeld worden. Staat die voicemailcomputer niet in Nederland dan? Blijkbaar wel, want als ik diezelfde voice mail vanaf mijn vakantieadres ophaal, betaal ik óók weer het internationale tarief!

Afgezien van dit soort wisseltrucs is mobiel bellen dus al heel goedkoop, en het kan blijkbaar nog goedkoper. De prijsdaling voor vast interlokaal bellen is helemaal spectaculair. Twintig jaar geleden betaalde je nog zo'n 20 cent, guldencent, per minuut om te bellen naar 50 km verderop. Nu bel ik via bel1601 voor een halve eurocent per minuut, ongeacht het tijdstip en ongeacht de afstand binnen Nederland. Dat is een prijsdaling met een factor 20, inflatie niet meegerekend. Het starttarief is niet veel lager dan dat van KPN of Tele2, maar is ook lager. Naar de VS en West-Europa bel ik voor een eurocent of twee; via bel1647 bereik je de VS zelfs voor één cent per minuut. Dat lig echt heel dicht bij gratis.

De telefonie via internet en dergelijke netwerken wordt een grote toekomst voorspeld, maar vanwege die lage tarieven kan dat nog lastig worden. Deze week heeft Skype officieel de mogelijkheid geopend om vanaf de pc via internet naar gewone nummers te bellen. Skypegebruikers konden al gratis bellen naar elkaar. Wat blijkt nu: de tarieven die Skype gaat rekenen zijn hoger dan de laagst mogelijke bij Nederlandse carrier select-bedrijven als Tele2 en bel1601. Hetzelfde geldt voor de tarieven van Sipphone.com, een ander bedrijf in internettelefonie dat ik eerder heb besproken. Voor Nederlanders zijn de tarieven niet aantrekkelijk. Alleen het bellen van internettelefoon naar internettelefoon is gratis via Skype of Sip. Wie echt wil koopt een wifi-internettelefoon en iets soortgelijks voor thuis en belt dan - als-ie een hotspot kan vinden - gratis mobiel vanuit het buitenland naar huis.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.