Hoera, nog geen nieuwe Windows

Herbert Blankesteijn

Windows XP is intussen bijna drie jaar oud en de opvolger is wéér verder uit zicht geraakt. Longhorn, zoals de werktitel luidt, zou oorspronkelijk dit jaar verschijnen. Vorig jaar werd duidelijk dat het niet vóór 2006 zou worden en deze week zag ik voor het eerst een schatting waarin 2007 werd genoemd.

Nieuwe software die later verschijnt. Dat is slecht nieuws voor bedrijven die jaarlijkse betalingen doen om gratis upgrades te krijgen en nu behalve patches dus niks krijgen voor hun goeie geld. Maar bij mij gaat in zo'n geval de vlag uit en knalt minstens één champagnekurk.

Laten we eens terugkijken. In 1995 verscheen Windows 95 en in 1998 Windows 98. In 2000 Windows 2000 en in 2001 Windows XP. Tussenpozen achtereenvolgens drie, twee en één jaar. Voor de grap heb ik in 2001 voorspeld dat de volgende versie over nul jaar zou komen. Dat dreigt nu dus zes jaar te worden.

Waarom ik dat zo leuk vind? Een van de redenen is: snelheid. Computers worden nog altijd sneller maar door de jaren kon je daar nooit veel van merken omdat nieuwe software altijd weer ingewikkelder was en al die snelheid opsoupeerde. Daarom zweer ik al heel lang bij oude software. Ik schrijf mijn teksten bijvoorbeeld met Office 97, voor muziek gebruik ik een versie van WinAmp uit 1997. Voor e-mail, voor foto's bekijken en voor het opnemen van deze column gebruik ik programma's uit 2000. Al deze programma's zijn gemaakt om nét snel genoeg te werken op pc's van toen en gaan op mijn huidige computer dus als een speer. De features die er sindsdien aan zijn toegevoegd kan ik missen als kiespijn.

Het enige onderdeel dat zich tot nu toe aan mijn beleid onttrok was Windows zelf. Een nieuwe pc is meestal bij levering voorzien van het laatste besturingssysteem. En dat maakt de computer traag. Hebt u zich nooit afgevraagd hoe snel uw huidige pc zou zijn met Windows 95? Probéér je er een oudere versie op te zetten - dat heb ik wel eens gedaan - dan kom je terecht in een wespennest omdat bijvoorbeeld allerlei moderne onderdelen niet worden herkend.

Microsoft zelf komt nu te hulp door Longhorn niet af te krijgen. In 2007 kunt u nog een nieuwe pc kopen met Windows XP, zes jaar oud tegen die tijd, en o wat zal dat lekker snel gaan. Ik zou zeggen: doe dat dan ook, koop die pc, want daarna wordt het Longhorn of wat voor mooie naam ze ook zullen verzinnen. Dat systeem wordt veel trager én zal zijn doortrokken van rechtenbeheer, waardoor u niet meer naar eigen inzicht met audio- en videobestanden zult kunnen omgaan. En als u uw huidige pc snel genoeg vindt, heeft u de komende drie jaar geen nieuwe nodig. Slecht voor de economie, maar voordelig voor u. Proost!


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.