Instant messaging wordt eindelijk volwassen
Herbert Blankesteijn
De kogel is eindelijk door de kerk: de drie grote partijen op het gebied van Instant Messaging gaan samenwerken. Dat betekent dat op termijn de gebruikers van Msn Messenger, Icq, Aol Messenger en Yahoo Messenger gewoon lekker aan elkaar kattebelletjes kunnen typen. Tenminste als ze zakelijke gebruikers zijn.
Instant messaging is geboren toen een paar Israeliche programmeurs in 1997 met hun bedrijfje Mirabilis een programmaatje schreven waarmee je een lijst contactpersonen kon opbouwen, waarmee je kon zien wie van die contactpersonen online waren, en waarmee je ze ook tekstberichtjes kon sturen. Een soort kruising tussen mailen en chatten. Icq werd het genoemd, te lezen als icq en uit te spreken als I seek you. Het sloeg in als een bom: binnen drie jaar had Icq meer dan tien miljoen gebruikers. America Online telde honderden miljoenen neer om Icq te mogen inlijven.
Microsoft en Yahoo hebben hun eigen software hiervoor ontwikkeld, en aan de mogelijkheden van instant messaging is van alles toegevoegd, zoals het versturen van attachments, het zenden van smsjes en het communiceren met spraak en beeld. De Nederlandse schooljeugd doet weinig anders van Msn-en, met de variant van Microsoft, Msn Messenger.
Het probleem dat door de drie grote partijen opzettelijk in stand is gehouden, is het feit dat gebruikers van het ene im-programma geen berichten kunnen sturen naar klanten van het andere. Er zijn wel programma's waarin je met abonnees van alle drie kunt praten, zoals Gaim en Tryllian, maar dan moet je wel eerst drie accounts aanmaken. Daar komt bij dat Aol, Microsoft en Yahoo altijd hun uiterste best hebben gedaan de werking van deze handige programma's te saboteren, in de hoop zelf de sterkste marktpartij te worden.
De basis van de samenwerking die nu alsnog ontstaat is Microsofts Live Communications Server, die verbindingen kan onderhouden met de servers van Aol en Yahoo. MS betaalt aan de twee andere voor het gebruik van hun serverinformatie en heeft daar een mooi verkoopargument voor terug. Aol en Yahoo waren net gestopt met hún zakelijke software voor im, omdat ze er toch geen geld mee verdienden, en hebben nu alsnog leuke inkomsten. Voor bedrijven is het voordeel dat het im-verkeer beter te beheersen en te beveiligen is, want de veiligheid van de im-programma's voor het publiek is een voortdurende bron van zorg. Virussen en spam liggen daar altijd op de loer. Vanaf 2005 zou het systeem verkrijgbaar moeten zijn.
Maar het publiek zelf heeft het nakijken, want voor het publiek komt een dergelijke oplossing er voorlopig niet. Dat is niet zo erg, ik kies wel voor Gaim of Tryllian. Als de drie grote jongens dan wel zo vriendelijk willen zijn dat gewoon toe te laten.
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.