Alle mp3'tjes op de stereo

Herbert Blankesteijn

Bovenop mijn stereo staat op het ogenblik een nieuw apparaat, vorige week geïntroduceerd. De MP101 Digital Music Player van Netgear. Het doosje zo groot als een broodtrommeltje - als iemand tenminste nog weet wat dat is - is aangesloten op het pc-netwerk, op de stereo, en natuurlijk op het stopcontact. Met dat apparaat, bestuurd door een afstandsbediening, kan ik mijn hele mp3-collectie afspelen, die op een harddisk staat op de eerste verdieping.

Het is leuk dat dat kan, en het installeren was niet moeilijk. Maar er zijn wel moeilijkheden denkbaar. Wil je pc de mp3-bestanden kunnen aanbieden aan de Digital Music Player, dan moet er software zijn geinstalleerd die van de pc een mp3-server maakt. Wil je die altijd actief hebben, dan moet-ie geladen worden bij het starten van de pc, maar dat maakt dat het starten langer duurt. Wil je dat niet, dan moet je elke keer dat je muziek gaat afspelen dat programma met de hand starten, en dat kan betekenen dat je de trap op en af moet. Dat maakt het hele plan natuurlijk wat minder handig.

De DMP is niet het enige apparaat op de markt dat mp3'tjes van het netwerk kan spelen. Zwartgoedapparaten die aan het pc-netwerk hangen worden gangbaar. Er zijn er zelfs al heel veel, bijvoorbeeld de Streamium stereoinstallatie van Philips en de dvd-spelers van het merk Kiss. Die bieden bovendien webradio. De Netgear stelt daar muziek uit de muur tegenover: je krijgt een proefabonnement van een maand op de dienst Rhapsody, waar je je eigen muziekprogramma kunt samenstellen. Je krijgt dan een soort radioprogramma waarvan je naar believen nummers kunt overslaan, om direct naar het volgende nummer te gaan. Daar is wel weer de installatie van een extra programma op de pc voor nodig.

Ik geloof dan ook niet dat zo'n broodtrommel op mijn stereo de handigste manier is om mp3'tjes ten gehore te brengen. En daar heb ik nog wel meer redenen voor. Ik heb op mijn pc de muziek geordend in mappen met de namen van de artiesten, en daarin zitten mappen met de namen van de cd's van de betreffende artiest. En daarin dan weer de nummers. De MP101 neemt die ordening niet over, maar baseert zich op de ID tags van de mp3'tjes, een soort etiketten die in de bestanden zitten. Omdat mijn mp3'tjes niet allemaal met dezelfde software zijn gemaakt, loopt de hele ordening in de soep en raken sommige artiesten verdeeld over wel vijf hoofdstukken in de lijst van de Netgear.

Misschien dat andere soortgelijke apparaten wel de mappenstructuur van Windows overnemen, maar dit apparaat dus niet. Verder moet je, voordat je 200 euro neertelt, even nadenken wat je al in huis hebt. Want je kunt ook mp3-bestanden afspelen door een apparaat dat je al hebt in je stereo te pluggen, zoals een iPod of een notebook


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.