Alternatieve browsers

Herbert Blankesteijn

Beveiligingsdeskundigen adviseren niet langer Internet Explorer te gebruiken bij het websurfen. Ik heb laatst beloofd het voorbeeld te geven, en verslag te doen van mijn ervaringen.

Ik heb Opera, Mozilla, en Firefox geprobeerd.. Het eerste criterium is de omvang van het bestand dat je moet downloaden. Opera is het kleinste: drieëneenhalve megabyte. Dat kun je met een modem binnen een kwartier downloaden. Firefox heeft ruim 4 MB. Mozilla is meer dan 11 MB; dat is meer iets voor adsl- of kabelgebruikers.

Ik had ze in vijf minuten alledrie geïnstalleerd. Alledrie de browsers doen prima wat ze moeten doen: u brengen van de ene webpagina naar de andere. Klikken op links, adressen met het toetsenbord invoeren, favorieten in de menublak bovenaan - of bookmarks in Netscapetaal, alle normale navigatieinstrumenten zijn er. Alledrie nemen ze je favorieten van Internet Explorer netjes over. De meeste knoppen zitten op dezelfde plaats en zien er ongeveer hetzelfde uit. Bij standaard surfen merk je geen verschil tussen de browsers.

Opera, Mozilla en Firefox kunnen webpagina's in tabbladen zetten, zodat u een aantal pagina's open kunt hebben in één programmavenster. Internet Explorer heeft dat niet.

Ze hebben alledrie een popup-blocker. Zo heeft u minder last van opfloepende reclamevensters. Voor Internet Explorer is dat snufje aangekondigd maar het is er nog niet. Daar kun je aan zien dat Internet Explorer door zijn monopoliepositie een paar jaar is verwaarloosd, terwijl de andere browsers zich volop hebben ontwikkeld. Opera en Mozilla hebben ook een mailprogramma. Dat hoef je niet te installeren, maar als je toch Internet Explorer afschaft, waarom dan niet ook Outlook Express?

Met een andere browser zal nu en dan een site slecht werken, maar dat komt zelden voor. Een voorbeeld is Windows Update, nota bene. Maar voor die gevallen blijft Internet Explorer aanwezig, want die kún je niet eens verwijderen, daar heeft Microsoft wel voor gezorgd.

Hoewel Opera de kleinste is qua bestandsomvang, is het de meest uitgebreide browser. Opera zit stampvol snufjes. Sluit je per ongeluk een pagina, dan kun je hem met Ctrl-Z weer terugroepen, de combinatie waarmee je ook in een tekstverwerker een fout ongedaan kunt maken. Ook heeft Opera de mogelijkheid om te navigeren met gebaren van de muis. Bijvoorbeeld: een veeg naar links roept de vorige pagina op, en een veeg naar rechts brengt je daarna weer bij de volgende pagina. Opera is de enige die een berg voorgeïnstalleerde bookmarks heeft, voor wat het waard is.

Opera heeft voor al die snufjes zoveel knoppenbalken, dat je eenderde van het scherm ermee kunt vullen. Niets is honderd procent veilig, maar de alternatieve browsers zijn veel veiliger. Opera is voor liefhebbers van knoppen, toeters en bellen. Wie met een computer niet op zijn gemak is en eenvoud wil, moet wezen bij Firefox.

Collega-computerfanaten gaan waarschijnlijk voor Mozilla, maar die hebben mijn advies dan ook niet nodig. De adressen: www.opera.com en voor de andere twee www.mozilla.org.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.