Kazaa over zijn top

Herbert Blankesteijn

Wie op dit moment met zijn tijd meegaat, dumpt Kazaa. In de afgelopen twaalf maanden heeft Kazaa bijna de helft van zijn gebruikers verloren: van 35 miljoen naar 20 miljoen. Het aantal gebruikers dat tegelijkertijd online is, is gedaald van meer dan 4 miljoen naar net 3 miljoen. Nog altijd een hele hoop, maar de daling is onmiskenbaar, en waarschijnlijk ook onomkeerbaar.

De voorganger van Kazaa als het leidende programma voor het uitwisselen van muziekbestanden was Napster. Napster is van het toneel verdwenen door toedoen van de rechter. Bij Kazaa gaat het iets anders. Juridische zaken spelen wel een rol, maar niet zozeer de processen wegens schending van het copyright. Tot nu toe lijkt Kazaa daar goed tegen gewapend.

Het zijn de processen tegen de gebruikers van Kazaa die grote bressen slaan in het klantenbestand. Toen die processen begonnen, in september vorig jaar, daalde in één maand tijd het aantal gebruikers met 15%. Intussen worden er met regelmaat nieuwe procedures begonnen, er lopen er nu duizenden, en de daling in de belangstelling voor Kazaa gaat maar door.

Ook heeft de muziekindustrie succes met technische maatregelen. Een vondst van jewelste is het loslaten van valse bestanden: bestanden met de titel van populaire liedjes, waar de gezochte muziek niet in zit. Bij nieuwe, gewilde cd's worden deze bestanden in zulke hoeveelheden verspreid dat het haast onmogelijk wordt de echte nummers te downloaden.

Kazaa heeft ook zelf zijn best gedaan om het eigen succes te ondermijnen. En wel door aan zijn software allerlei commerciële aanhangsels vast te maken. Een gebruiker van Kazaa zal daardoor veel last hebben van popup-reclame, en het idee dat gegevens over zijn gedrag op internet naar commerciële bedrijven gaan, staat ook niet iedereen aan. Weer andere meegeleverde software bleek een tijdje geleden het recht op te eisen de computer van de thuisgebruiker voor rekenwerk te gebruiken. Het stond keurig in de gebruiksovereenkomst, maar niemand leest die ooit dus de klanten van Kazaa waren toch onaangenaam verrast.

Volgens de makers van Kazaa is die ballast de manier waarop je voor gratis software betaalt. Maar gebruikers hebben er een hekel aan en weten langzamerhand de weg te vinden naar software die ook gratis is, en niet al die ellende met zich meebrengt. Kazaa Lite in de eerste plaats, en in toenemende mate eDonkey, eMule, Bittorrent en Shareaza. eDonkey en eMule, familie van elkaar, kunnen in Europa al met Kazaa wedijveren.

Kazaa is in de verdediging en op zijn retour. Het is op internet niet gebruikelijk dat een patiënt er weer bovenop komt. Maar dat wil niet zeggen dat er een eind komt aan het ruilen van muziek en films. Ga maar vast experimenteren met een alternatief, want er zijn er genoeg. eMule of Shareaza zijn interessante mogelijkheden. De amusementsindustrie is vast al aan het bestuderen hoe deze programma's kunnen worden bestreden.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.