Een schijnconcurrent voor de iPod

Herbert Blankesteijn

Sony heeft een concurrent gelanceerd voor Apple's iPod, de Network Walkman. NW-HD1. NW voor netwerk, HD voor harddisk, en die 1 krijg je er gratis bij.

Eerst dacht ik, ha, een apparaat dat zijn mp3'tjes van een netwerk kan halen, draadloos waarschijnlijk, leuk. Maar navraag leert dat dat niet zo is.

Het woord Network in de naam slaat nergens op. De marketingjongens vonden het waarschijnlijk swingend klinken, maar de vlag dekt niet de lading. De Network Walkman is niet geschikt voor een netwerk, niet vast en niet draadloos. Je verbindt hem met de usb-poort van de pc, net als al die andere iPod-imitaties: de Archos, de Muvo, noem maar op. Niets nieuws onder de zon.

Erger vind ik de draaikonterij waarmee Sony probeert te verhullen dat de NW-HD1 niet geschikt is voor mp3-bestanden. Ik moet zeggen dat ik zonder omwegen antwoord kreeg toen ik de vraag rechtstreeks stelde bij Sony, maar in het persbericht staat het er zo:

"Hoewel Sony de belangrijkste audiocompressieformaten ondersteunt, heeft de producent opnieuw gekozen voor geluidskwaliteit door alle nieuwe modellen compatibel te maken met ATRAC en ATRAC3plus."

Je zou zeggen dat het ondersteunen van belangrijke formaten betekent dat het apparaat daar geschikt voor is, dus geschikt voor mp3. En als het apparaat compatibel is met Atrac, een formaat van Sony zelf, dan kan hij dat dus óók. Maar zo werkt het niet.

De NW-HD1 speelt alléén Atrac af. Ondersteunen van mp3'tjes betekent in dit geval dat je software krijgt om je mp3'tjes te converteren naar het formaat van Sony. Kost een hoop extra werk en een hoop extra schijfruimte. Het laatste apparaat dat ik ken waarbij dat nodig was, was de betreurde Nokia 5510 een telefoon met zogenaamd een ingebouwde mp3-speler. Dat was verlakkerij, en het apparaat is dan ook mislukt. De Network Walkman is ook de eerste in zijn soort die geen mp3'tjes afspeelt. De iPod, de Archos, de Muvo van Creative, de Digital Jukebox van Dell, doen dat allemaal wel.

Het is ook niet waar dat Sony kiest voor geluidskwaliteit. Sony kiest voor rechtenbeheer, want Sony is ook een platenmaatschappij. Sony maakt het gewoon een beetje moeilijk om mp3'tjes te gebruiken op een NW-HD1, en hoopt dat de klanten alleen legale cd's erop zetten, en atrac-bestanden die ze gaan kopen bij de Connect-muziekwinkel, naar het model van iTunes. Maar hoe denkt Sony dat iemand de 20 GB van zijn Network Walkman volkrijgt? 900 cd's kunnen erop. Hoeveel cd's heeft een normaal mens? 500? Dan moet je zeker de overige 400 kopen bij Connect, á raison van een euro per nummer. Dat is dan een euro of 5000, voor je je Network Walkman volhebt, en dan mag je nog blij zijn dat hij geen 40 of 80 GB heeft, zoals de iPod en de Archos, maar slechts 20.

Kortom, een fabrikant die dergelijke apparaten op de markt brengt, rekent erop dat klanten er illegale mp3'tjes opzetten. Dan moet je ook niet moeilijk doen en gewoon die mp3'tjes afspelen. Anders flopt namelijk je product.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.