Middelen tegen spyware
Herbert Blankesteijn
Een van de meest prangende onderwerpen van de komende maanden is spyware - software die je pc vergiftigt met toolbars en opfloepende pornovensters, en die je gegevens doorgeeft aan gangsters. Afgelopen maandag heb ik melding gemaakt van twee gapende gaten in Internet Explorer, de webbrowser van Windows.
Deze week is een derde lek gevonden in de browser van Microsoft, óók een waarvoor op dit moment geen reparatie bestaat. Het kwaadaardige programma dat er gebruik van maakt registreert toetsaanslagen zodra als de gebruiker naar een site gaat van een bank uit een voorgeprogrammeerde lijst van 50 stuks. Daar zijn lucratieve wachtwoorden te vinden.
De eerste wet tege spyware, een paar maanden geleden aangenomen in de Amerikaanse staat Utah, is alweer opgeschort omdat hij strijdig zou zijn met het recht op free speech. Het is een waarschuwing voor de congresleden die bezig zijn met een federale wet en ik hoop maar dat Nederlandse en Europese parlementariërs er ook lering uit trekken.
Intussen kunnen computergebruikers weinig anders dan aan hun veiligheidsbeleid een vierde poot toevoegen. Eén is: de virusscanner, al meer dan tien jaar essentieel. Twee is: de firewall die het internetverkeer van en naar uw pc bewaakt. Als die firewall niet bij uw virusscanner is inbegrepen, neem dan ZoneAlarm, een goed en gratis programma. De derde poot is Windows Update, dat is windowsupdate.microsoft.com, voor de meest recente touwtjes en stukjes plakband. En de vierde poot wordt een antispywareprogramma. Een goed antispywareprogamma kent de bestaande misdadige software, kan die herkennen en elimineren. Hij moet dus óók regelmatig ge-update worden, maar zal dat normaal gesproken automatisch doen.
De site Spyware Warrior heeft een lijst gepubliceerd van meer dan vijftig programma's die zich voordoen als spywarebestrijder maar die juist spyware, of op zijn minst advertentieware, op uw pc installeren. Om het simpel te houden noem ik u de naam van één gratis en goed programma: Spybot Search & Destroy. Installeer dat.
Garanties geef ik niet. Illustratief is een verhaal in The Register deze week. De Nederlander Merijn Bellekom is gespecialiseerd in het bestrijden van één van de vele honderden bestaande spywareprogramma's: CWS ofwel CoolWebSearch, een van de kwaadaardigste. Deze week heeft hij het, na de 59ste update, opgegeven. CWS is menselijkerwijs niet te verwijderen als het eenmaal op je pc staat. Voorkomen is dus zeker beter.
Vier poten dus: virusbestrijder, firewall, updates en antispyware. Een vijfde poot, voor nog meer bescherming, is het gebruiken van een andere webbrowser dan Internet Explorer. Dit weekeinde ga ik dat zelf doen, en volgende week doe ik verslag.
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.