Het eerste mobiele virus

Herbert Blankesteijn

Dat was even schrikken woensdag: het eerste virus is gesignaleerd dat zich kan verspreiden van de ene mobiele telefoon naar de andere. Aan de andere kant, het zat er al heel lang in.

In 2001 bleken sommige telefoons van Nokia te kunnen vastlopen wanneer ze een speciaal smsje kregen. Dit jaar is het fenomeen van 'bluesnarfing' opgedoken. Telefoons met de draadloze techniek Bluetooth geven hun agenda en adressenboek prijs aan een voldoende slimme aanvaller. Tenminste, als de eigenaar voldoende dom is, daarover straks meer.

Mobiele telefoons moeten steeds meer kunnen, en dat is hun achilleshiel. Als een gsm willekeurige programma's kan installeren en uitvoeren, zoals het laatste spelletje, dan kan het apparaat ook de code van virussen installeren en uitvoeren. Een machine kent geen goed en kwaad. En als een gsm draadloos andere toestellen en internet kan bereiken, dan kan zo'n virus zich verspreiden. Wilt u een telefoon die immuun is voor virussen, neem er dan eentje die alléén maar kan bellen - als u er nog een kunt vinden.

Het virus van deze week, Cabir, is ongevaarlijk. Het is alleen geschikt voor telefoons met het besturingssysteem Symbian. Ja, vanaf nu moet u weten wat uw besturingssysteem is. Symbian wordt veel gebruikt door Nokia en Ericsson. Een alternatief systeem is Smartphone 2002 van Microsoft en er zijn er nog een paar. Vraag het na bij uw telefoonwinkel of de fabrikant van uw toestel.

Verder moet de telefoon Bluetooth hebben om kwetsbaar te zijn. Maar het virus Cabir is zeldzaam en heeft geen schadelijke werking. Het plant zich alleen voort. Het is een proof of concept-virus, waarmee een technische mogelijkheid is aangetoond. Het antivirusbedrijf Kaspersky, dat met het nieuws is gekomen, heeft niet eens de moeite genomen een remedie te publiceren.

Het is handig te weten hoe je besmetting voorkomt. Want dat er meer mobiele virussen komen is zeker. Ga niet Symbian mijden. Voor andere systemen komen ze er ook. Schakel wel uw Bluetooth uit als u hem niet gebruikt. Gebruikt u Bluetooth om uw telefoon te verbinden met uw pc, uw zakcomputer of uw headset, zet Bluetooth dan op 'verborgen' zodra u de verbindingen hebt ingesteld. Ook dan kunt u niet worden besmet, en ook bent u immuum voor bluesnarfing. Bluetooth laten staan op 'vindbaar' of 'waarneembaar' of 'discoverable' geldt vanaf nu als beginnersfout. Bega je die, dan vraag je om besmetting en kun je niet rekenen op medelijden als je de klos bent.

Het ziet ernaar uit dat we in de toekomst antivirussoftware nodig zullen hebben voor onze communicatieapparaten. Dat gaat geld kosten, en waarschijnlijk ook veel moeite. Op dit moment is zulke software er niet en hebben de apparaten er de rekenkracht niet voor. Het valt te hopen dat de telefoonfabrikanten en de telecomaanbieders er tijdig een automatisch systeem voor kunnen bedenken. Als de gebruikers de veiligheid moeten regelen, dat weten we uit de pc-wereld, dan komt er niets van terecht.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.