IT-rubriek maandag 31 mei
Herbert Blankesteijn
Microsoft moet van de rechter in Baltimore zijn mailarchieven nog eens goed nakijken, en moet uitleggen waarom topman Jim Allchin op 23 januari 2000 zijn medewerkers op het hart heeft gedrukt mail na 30 dagen te wissen. Een geschreven memo uit 1997 zegt zelfs: mail na dertig dagen wissen om juridische redenen. Microsoft zegt dat die toevoeging is gemaakt omdat de medewerkers dan sneller zouden luisteren. Eind jaren 90 was Microsoft verwikkeld in een antitrustzaak waarin oude e-mails veel bewijsmateriaal tegen het softwarebedrijf opleverden.
Nu heeft het bedrijf Burst.com een rechtszaak aangespannen vanwege diefstal van ideeën voor videosoftware en oneerlijke concurrentie. Microsoft moet de interne mail over de gesprekken met Burst overhandigen, maar kan niets meer vinden.
Microsoft gaat nu in opdracht van de rechter héél erg goed zoeken, en Burst mag Jim Allchin onder ede horen. Dat belooft weer een smakelijke zaak te worden.
--
WebWereld maakt melding van een originele nieuwe dienst. Bezitters van een Apple iPod die een grote cd-collectie willen overbrengen naar hun muziekspeler, kunnen terecht bij LoadPod in Florida. Het rippen, zoals dat heet, van één cd kost ongeveer een kwartier. Heb je een paar honderd cd's dan wordt dat een megaproject. LoadPod komt langs met een bestelwagentje, neemt cd's en iPod mee, ript de cd's voor anderhalve dollar per stuk en brengt het hele zaakje binnen vijf dagen terug. Het bedrijfje is al in zestien Amerikaanse staten vertegenwoordigd. WebWereld vraagt zich af of niemand deze service in Nederland kan imiteren.
--
Een bekende computermop gaat over een blondje dat denkt een document te kunnen faxen door het tegen de monitor gedrukt te houden. Het lachen zal de seksistische mannen vergaan, want een prototype van een beeldscherm waarmee precies dát mogelijk wordt heeft Toshiba gedemonstreerd op een conferentie in Seattle. Het prototype is 10 cm in diagonaal, een kleurenscherm zoals je dat veel in pocket-pc's vindt. Elke pixel van het scherm bevat ook een fotosensor. Behalve documenten kun je bijvoorbeeld streepjescodes scannen, handig voor online winkelen, of vingerafdrukken voor identificatie. Voor dat laatste moet de resolutie nog wel verbeteren. Het betreft, nogmaals, een prototype en nog lang geen product.
--
Deze zomer komt umts op de markt. Een voorzichtig begin heeft Vodafone al gemaakt met een draadloze modem voor laptops waarmee je razendsnel en schreewend duur draadloos kunt internetten.
Een selling point voor umts is video op de telefoon, maar dat heeft twee bezwaren. In de eerste plaats wordt dat veel te duur door de hoeveelheid dataverkeer. Een videotelefoontje wordt al duur genoeg; een tv-programma of een film zal tientallen of honderden euro's kosten. In de tweede plaats heeft het netwerk de capaciteit helemaal niet. Een umts-mast, die een cirkel met een straal van 2 km bedient, kan zes mensen met de volle snelheid van 384 kbps laten internetten. Dus zoveel mensen kunnen tegelijkertijd video kijken.
Vandaar dat de makers van videotelefoons nu al alternatieven zoeken. Volgens The Register werkt Nokia aan telefoons die de digitale ethertelevisie van Digitenne kunnen ontvangen. TNO zou de apparatuur testen, maar wil geen commentaar geven. Door uitzendingen uit de ether te halen ontwijk je de tekortkomingen van umts. Samsung heeft zoiets in Korea al geprobeerd; het bereik van de zenders blijkt daar een probleem. Daarom heeft Samsung nu een toestel en een dienst op stapel staan waarmee satelliet-tv kan worden ontvangen. Dat hoort u goed, satelliet-tv op de telefoon. Gauw naar Korea!
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.