IT-rubriek vrijdag 28 mei

Herbert Blankesteijn

Virussen wissen vandaag de dag geen harde schijven meer, maar verstoppen zich en nemen uw pc op in een netwerk van zombie-pc's, die kunnen worden gebruikt voor het versturen van spam, het platleggen van websites of het kopiëren en misbruiken van uw identiteit. Allemaal zonder dat u het merkt, totdat uw internetprovider protesteert of de spookafschrijvingen binnenkomen.

Deze zombie-netwerken tellen volgens Symantec tot 400.000 computers per netwerk. Toegang tot deze gehackte computers is zelfs te koop. Vorig jaar was de prijs 500 dollar voor toegang tot 10.000 besmette en bruikbare computers. Intussen wordt aangenomen dat de prijs is verdubbeld, tot omgerekend een dubbeltje per machine.

Hoe ver dit gaat, blijkt uit een snufje dat zit ingebouwd in een van de nieuwste wormen, genaamd Bobax. Deze test nadat hij uw computer heeft besmet hoe snel uw internetverbinding is, en dat geeft hij door aan zijn baas. Zo kan de persoon die aan de touwtjes trekt de snelste computers uitzoeken, of misschien wel de prijs aanpassen aan de bandbreedte.

Scan uw pc nog maar eens met een goeie en geupdate virusscanner. Of beter, laat dat van buitenaf doen. Een kennis dacht laatst de worm Sasser te hebben verwijderd door Windows opnieuw te installeren, maar toen we de online scanner van Panda erop loslieten, bleek de worm nog steeds aanwezig. Een worm kan uw pc ook infecteren zonder dat u op een mailattachment hebt geklikt. Misschien bent u wel een van de honderdduizenden zombies.

--

Wie wil bijdragen aan Linux, het belangrijkste alternatief voor Windows, moet zich voortaan identificeren. Linux is ontstaan uit bijdragen van programmeurs overal ter wereld. Maar het bedrijf SCO zegt dat in Linux programmacode is terechtgekomen van het systeem Unix, waarop SCO de rechten zegt te hebben - wat overigens in brede kring wordt betwijfeld en betwist. SCO heeft tot nu toe geen overtuigend bewijsmateriaal laten zien, maar eist wel miljarden dollars van IBM, dat computers met Linux verkoopt.

Tot nu toe werd niet bijgehouden welk deel van Linux was geschreven door welke programmeur. De geestelijke vader van Linux, de Fin Linus Torvalds, heeft nu een systeem van digitale handtekeningen voorgesteld zodat dat in de toekomst wel kan. Maar dat geldt natuurlijk alleen voor bijdragen die vanaf nu worden toegevoegd.

Een instituut in New Hampshire, het Alexis de Tocqueville Instituut, betwijfelt deze week openlijk of Linus Torvalds zelf wel echt geprogrammeerd heeft aan Linux. Bewijzen ontbreken wederom; wel kondigt het instituut een boek aan over dit onderwerp. Linux-adepten hebben snel onthuld dat Microsoft het instituut sponsort. Linus Torvalds heeft intussen in een dramatische bekentenis toegegeven dat Linux eigenlijk geschreven is door de tandenfee en de Kerstman.

--

KPN experimenteert met films die via adsl rechtstreeks naar de tv van de consument worden gestuurd. Een settopbox moet de data van internet vertalen in een signaal dat de tv begrijpt. KPN heeft al een dienst voor films via internet, Movies on Demand, maar daarbij kan de consument alleen kijken op de pc, tenzij hij zelf de tv aan de pc weet te koppelen. Bij de nieuwe proef, Video on Demand, is behalve de settopbox alleen een tv nodig. Een beperkt aantal mensen in de regio Den Haag doet mee aan de proef. De vereiste snelheid van de adsl-verbinding is 4 Mbps, zeker vier keer zo snel als een modale adsl-verbinding en dus ook veel duurder. De films zelf moeten twee tot vijf euro gaan kosten.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.