IT-rubriek maandag 17 mei

Herbert Blankesteijn

America's Army, het spel dat het Amerikaanse leger gratis verspreidt, is een groot succes. Rekruten die door het spel op het idee zijn gekomen zich bij het leger te melden, komen vaker goed door de opleiding dan hun collega's die op een andere manier zijn geworven. Dat heeft een woordvoerder gezegd op de beurs voor computerspellen E3 in Los Angeles.

De bedoeling van America's Army is, een realistisch beeld te geven van het leven in dienst van het leger. Het heeft overeenkomsten met zogeheten first person shooters, maar er zin ook verschillen. Zo is de opleiding ook deel van het spel, en de regels zijn wat minder vrijblijvend dan bij andere spellen. Wie bijvoorbeeld een medestrijder of een burger verwondt of dood, kan in de gevangenis terechtkomen.

Er zijn intussen 3,3 miljoen spelers geregistreerd, waarmee America's Army bij de grote jongens hoort. Er worden nog geregeld nieuwe onderdelen toegevoegd. 25% van de spelers komt overigens van buiten de VS, wat de volgens de woordvoerder mooi meegenomen is als pr-effect.

--

Draadloze netwerken die bekend staan al WiFi kunnen makkelijk worden platgelegd. Dat heeft een Australische organisatie voor computerveiligheid ontdekt. De Nederlandse Waarschuwingsdienst van het ministerie van Economische Zaken heeft de melding overgenomen en zegt dat Wifi beter niet gebruikt kan worden als 'als het van belang is dat de verbinding continu werkt'.

Het probleem dat de Australiërs hebben ontdekt komt erop neer dat iemand van buiten, gewapend met niet meer dan een zakcomputertje en wat software, ervoor kan zorgen dat alle computers op het draadloze netwerk een bezettoon krijgen. De internetverbinding is dan dus weg. Er is geen gevaar voor de veiligheid van gegevens, maar omdat het probleem structureel in de gebruikte communicatieafspraken zit, is het volgens de Waarschuwingsdienst niet met lapmiddelen te verhelpen. WiFi is dus gewoon niet honderd procent betrouwbaar. Een aanvaller moet wel binnen het bereik van het draadloze netwerk fysiek aanwezig zijn, dus zeg binnen een straal van 300 meter. De kans op problemen is dus gering. Het probleem geldt overigens niet voor WiFi-netwerken sneller dan 20 Mbit per seconde.

--

Microsoft probeert onder de gepeperde rekening van een advocatenbureau uit te komen. Een paar weken geleden heeft de IT-rubriek u voorgerekend dat Microsoft het afgelopen jaar miljarden aan schikkingen heeft getekend. Voor een van die zaken, die tegen consumenten in Californië, die 1,1 miljard dollar waard was, krijgt MS nu een rekening van het kantoor Townsend and Townsend and Crew ter hoogte van 258 miljoen dollar. Dat komt neer op 3000 dollar per uur voor topadvocaat Eugene Crew, 2000 dollar voor zijn collega's en 1000 dollar per uur voor administratief werk. Crew heeft verklaard dat hij de beloning rechtvaardig vindt.

Microsoft legt het probleem nu voor aan de rechter. Het bedrijf laat zijn belangen behartigen door een advocaat, Robert Rosenfeld, en die heeft gezegd dat zulke hoge honoraria niet kunnen omdat de consument uiteindelijk de rekening betaalt. Even ter herinnering: de zaak tegen de consumenten in Californië betrof de te hoge prijzen die Microsoft had gevraagd voor zijn software.

 


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.