IT-rubriek vrijdag 14 mei

Herbert Blankesteijn

Twee onderzoekers aan de universiteit van Califiornië in Berkeley hebben een methode ontwikkeld om geluidsopnamen op oude grammofoonplaten en wasrollen weer hoorbaar te maken zonder ze af te spelen. Zulke dragers zitten vaak vol krassen en spetters, ze zijn gebroken of beschimmeld, en het afspelen met een naald zou ze verder beschadigen.

Wie wel eens een LP van dichtbij heeft bekeken weet dat de groeven zichtbaar kronkelen. In dat gewiebel, dat de naald moet volgen, zit de informatie van de muziek.

Carl Haber en Vitali Fadejev maken van een oude plaat een soort optische scan. Uit de scan wordt daarna door software berekend hoe de muziek moet hebben geklonken. En het werkt. Een oude opname afgespeeld met een naald klinkt zo:

http://www-cdf.lbl.gov/~av/Irene-from-rec-19-2.wav

En met de methode van Haber en Fadejev krijg je dit:

http://www-cdf.lbl.gov/~av/Irene-optical-filtered.wav

Een schitterend resultaat, zonder de originele drager aan te raken! Het is trouwens niet de bedoeling de techniek voor oude muziek in te zetten, want Haber en Fadejev zijn bang dat platenmaatschappijen moeilijk gaan doen over copyright. De Library of Congress is de sponsor van het onderzoek en het zijn de archieven die hiervan zullen profiteren. Zo moet er een wasrolopname bestaan van Keizer Wilhelm II van Duitsland uit 1904. Zodra die is afgestoft krijgt u hem hier te horen.

--

Internetprovider Wanadoo sluit poort 25. Wat betekent dat nou weer? Het is een radicale stap tegen spam. Poort 25 wordt door een computer gebruikt om zelf mail te versturen. Het sluiten van die poort hindert niet het normale mailverkeer: iedere klant van Wanadoo kan gewoon met zijn Outlook blijven mailen. Maar computers die zijn gehackt, bijvoorbeeld door een of ander virus, openen vaak stiekem een eigen mail-postkantoortje, een server, en die gebruikt wel poort 25. Daarmee wordt dan spam verstuurd zonder dat de gebruiker het merkt.

De stap van Wanadoo is wel vervelend voor gevorderde computeraars die er legaal een eigen mailserver op na houden. Die kunnen dat nu niet meer doen. Boze klanten hebben al aangekondigd kun abonnement te zullen opzeggen. De IT-rubriek verwacht dat de markt vanzelf zal schiften. Sommige providers, zoals Demon en Xs4all zullen zich richten op gevorderden, die hun eigen boontjes willen doppen en dat ook veilig kunnen. Andere richten zich op de massa van leken die wil en moet worden beschermd. Voor Wanadoo hebben ook Planet en @Home poort 25 al gesloten.

--

Wie herinnert zich nog de dag dat studenten aan de TU Delft een spelletje Tetris speelden met als scherm de gevel van een flatgebouw? De TL-verlichting van de kantoren achter de ramen gaf daarbij al aan- en uitfloepend de plaats van de Tetris-blokjes aan. Negen jaar geleden is dat alweer.

Afgelopen zaterdag is in de straten van New York een spelletje PacMan gespeeld. Vijf spelers - één PacMan een vier dodelijke monsters - zwierven gekleed in felle kleuren in het gebied tussen de derde en de negende straat rond Washington Square Park. Elk stond in contact met een bestuurder, die hem per gsm vertelde waar hij heen moest en of PacMan een Power Pellet had gegeten dat hem in staat stelt een monster te doden. PacMan zelf kreeg van zijn bestuurder te horen in welke straat nog eetbare pellets over waren. Als PacMan en de monsters elkaar in het vizier kregen, was het gewoon een kwestie van tikkertje spelen.

Eén spel kostte 10 tot 60 minuten. Een verslag met foto's en video's vindt u op www.pacmanhattan.com en volgens de makers kunt u met de regels die zij hebben opgesteld zo'n spel makkelijk organiseren in uw woonplaats.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.