Wat heb je nodig in een pc?

Herbert Blankesteijn

Als je vandaag de dag een pc koopt, wat moet er dan inzitten? Op dat gebied heb ik altijd een paar goedkope standaardadviezen.

Goedkoop advies nummer één: als ík u moet vertellen wat u nodig heeft, dan maakt het niet uit. Anders gezegd: wie draadloos wil gaan internetten, weet dat van zichzelf wel, en wie de mogelijkheid van draadloos internetten niet kent, gaat dat vast niet op korte termijn enthousiast doen. En dan heb ik eigenlijk het voornaamste wat nog níet standaard in een pc zit wel gehad.

Goedkoop advies nummer twee is echt goedkoop, want dat zegt: het moet wel gek lopen als de goedkoopste pc niet goed genoeg is. Sterker nog, op sites als computerstunt.nl en mr-at.nl vind je aanbiedingen van licht verouderde modellen - voor zo'n 300 euro voor een bureau-pc en 600 á 700 euro voor een notebook - die voor de meeste doeleinden heel geschikt zijn.

Ik snap niet dat er nog altijd snellere computers worden gemaakt en verkocht, want die zijn nergens meer voor nodig. Voor tekstverwerken, mailen, surfen, chatten, geluid en video afspelen en foto's bewerken is een pc van vijf jaar oud goed te gebruiken. Dit verhaal heb ik geschreven met software van zeven jaar oud en opgenomen, met software van vier jaar oud, op een pc van drie jaar oud. Wat moet je met de harde schijven van 160 GB die je nu in pc's vindt? Als je niet aan videomontage doet is het niet mogelijk een harddisk van meer dan 100 GB vol te krijgen, tenzij je als een krankzinnige mp3-muziek verzamelt. 100 GB is ruim 2000 cd's met muziek in mp3-vorm. 100 GB is 50.000 digitale foto's in afdrukkwaliteit.

Weet u wél wat u wilt, bijvoorbeeld draadloos netwerk, of Firewire omdat u gaat videomonteren, of Windows XP omdat u te vaak met vastlopers te maken krijgt, dan is dat prima maar waarom vraagt u mij dan wat u moet kopen? O dat deed u niet. Nee, dat is waar.

Goedkoop advies nummer drie is: koop in de buurt. Ik doe dat zelf niet, maar dat is omdat ik weet wat ik wil, omdat ik graag experimenteer en omdat elke slechte ervaring voor mij weer stof oplevert. En zelfs dan heb ik er nog wel eens spijt van. Koop in de buurt zeg ik, het maakt niet uit wat, als u bij onvrede maar weet wie u aan zijn stropdas over de balie moet trekken. Spaar 100 euro uit bij een winkel 50 km verderop, en bij het eerste defect bent u al duurder uit. Koop een pc via internet en als er wat mee is krijgt u de ellende van het inpakken en terugsturen.

Er zijn nog wel een paar handige vuistregels. Als je bepaalde software nodig hebt, zoals Office, en je kunt die niet van je werkgever krijgen, neem dan een pc met die software inbegrepen. Dat is duurder, maar niet zoveel duurder als het apart kopen van die software. Let ook op de geluidsproductie. Ga op een stil moment naar de winkel en luister goed. Vergelijk. Goedkope pc's kunnen heel stil zijn en dure luidruchtig.

Denk wat dat betreft ook aan een notebook. Handig voor in de huiskamer, makkelijk op te ruimen, stil en zuinig. Maar pas op, want bij notebooks spreekt niets meer vanzelf, afgezien misschien van usb. Een ronde aansluiting voor een busmuis of een toetsenbord is er vaak niet. Een diskettedrive ontbreekt tegenwoordig meestal. Een line-in voor audio, handig als je bijvoorbeeld lp's wilt digitaliseren tot mp3, is er vaak niet. Maak voor notebooks een checklist van wat je echt nodig hebt, en ga verder voor véél. Zes usb-aansluitingen is beter dan vier. Je komt altijd tekort. Streef naar een firewire-contact, en een lezer voor digitale geheugenkaarten, want je zult ze later maar nodig hebben. Achteraf toevoegen is altijd gekunsteld. en het levert geklooi met draden op. Probeer bij notebooks verder aan vergelijkingsmateriaal te komen wat betreft het gewicht en het uithoudingsvermogen van de accu.

Samengevat: Koop goedkoop, koop in de buurt, koop stil en in geval van een notebook: koop een hoop. Succes.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.