Bellen via internet wordt normaal
Herbert Blankesteijn
Telefoneren is in de afgelopen jaren krankzinnig veel goedkoper geworden. Rond 1980 kostte interlokaal bellen 20 cent per minuut. Op het moment betaal je een eurocent of drie, vier per minuut, waarmee bellen binnen Nederland zo'n drie keer goedkoper is geworden. Zelf betaal ik nog maar een halve eurocent per minuut, dat is dus twintig keer minder dan 25 jaar geleden. En dan bel ik nog niet eens via internet.
Hoewel. U denkt misschien ook dat u niet via internet belt, maar hoe weet u dat zo zeker? Telefoonbedrijven routeren al veel verkeer over zogeheten ip-netwerken. Ip staat voor Internet Protocol, dat zijn dus netwerken die dezelfde techniek gebruiken als internet, als ze er al geen deel van uitmaken. Het voordeel is, dat de data van digitale spraak de verbindingen delen, net als auto's op een snelweg. Ouderwetse telefonie werkt als een autoweg die in zijn geheel wordt afgezet voor één auto, en pas weer een andere auto toelaat als die ene auto zijn bestemming heeft bereikt. Veel bedrijven hoeven geen eigen telefoonnetwerk meer, omdat er al een computernetwerk is. Het is goedkoper om dat ook voor gesprekken te gebruiken.
Elke particulier kan al jaren aan internettelefonie doen. De eerste haperende toepassingen heb ik halverwege de jaren 90 al gebruikt. Je belde dan lokaal in met je modem en kon 'Hallo Bandoeng' roepen naar iemand in Amerika. Je moest dan wel eerst via de mail afspreken wanneer je contact zou opnemen, want een bel laten rinkelen was er niet bij. Het was vooral leuk om internationaal te praten tegen lokaal tarief.
Intussen zijn er verschillende bedrijven, zoals Rits Telecom en BbNed, die in Nederland telefonie aanbieden waarvoor je geen telefoonaansluiting meer nodig hebt. Je belt vanaf je computernetwerk en kunt toch het hele telefoonnetwerk bereiken, en je bent zelf ook bereikbaar. De tarieven zijn laag, zelfs voor de maatstaven van nu.
Bellen via internet wordt volwassen. Met de komst van breedbandverbindingen als adsl zijn zelfs de lokale telefoonkosten verdwenen. Je kunt gratis bellen via internet. Dat kan met software op de pc, zoals MSN Messenger, ICQ of Skype. Nadeel is dat de pc moet aanstaan en dat je alleen gebruikers kunt bereiken van dezelfde software als je zelf hebt.
Daarom wil ik uw aandacht vragen voor Sip. Sip staat voor Session Initiation Protocol en dat mag u meteen weer vergeten. Wat u moet onthouden is, dat het een veelzijdige en veelbelovende methode is om via internet te bellen. U kunt software downloaden en bellen met behulp van de pc, maar u kunt ook een sip-telefoon kopen, die in uw computernetwerk pluggen en… eh.
Ik moet toegeven dat sip-telefonie op dit moment niet vrij is van technische moeilijkheden. Je moet technisch wat in je mars hebben om het aan de praat te krijgen. Er is vaak vertraging, wat leidt tot moeilijke gesprekken. De verbinding wordt nogal eens verbroken of komt niet eens tot stand. Maar wie zich herinnert wat een toestand het tien jaar geleden was om een geluidskaart te installeren, of een modem, of een cd-romspeler, of om internet thuis aan de praat te krijgen, die begrijpt dat dit zulke problemen vanzelf verdampen. Over vijf jaar kun je lang en gelukkig bellen via je siptelefoon.
Met sip-software of een sip-telefoon bel je in principe alleen andere sipgebruikers. Het bellen is dan helemaal gratis. Geen abonnement en geen gesprekskosten, behalve dan het tarief voor je breedband, maar dat betaal je toch. Maar nu al ontstaan er dwarsverbanden. Een heel actieve startup is SipPhone.com, een bedrijf van Michael Robertson, de oprichter ook van Mp3.com en Lindows. SipPhone.com verkoopt adapters waarop u een normaal toestel aansluit, en die u per keer kunt laten kiezen of u via internet wilt bellen of via de telefoonlijn. Ook kun je bij SipPhone telefoonnummers krijgen waarmee uw sip-telefoon met het normale telefoonnnet kan communiceren.
Zulke dwarsverbanden zijn ideaal. Ze betekenen dat je op internetbellen kunt overschakelen zonder het contact met de rest van de wereld te verliezen. Over een jaar of vijf is bellen via internet zo gewoon dat je niet eens meer weet of je het doet of niet.
Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.