IT-rubriek maandag 26 april

Herbert Blankesteijn

Spam is erg, maar voor de creativiteit van spammers moet je toch bewondering hebben. Ze weten toch steeds weer een deel van hun troep voorbij de filters te krijgen. Een uitvinding op zichzelf is ook geweest het inschakelen van virussen bij het spamproces. Als u besmet wordt door een hedendaags virus is er alle kans dat uw pc gewoon blijft werken en zonder dat u het weet fungeert als verzendcentrum voor spam.

De nieuwste truc wordt gemeld door Wired en is meer een zakelijke uitvinding dan een technische. Hij doet denken aan een bijna vergeten businessmodel. In de dagen van de internethype waren er bedrijven die mensen betaalden voor het lezen van advertenties op internet. Het marketingbedrijf Sendmail betaalt nu internetgebruikers als ze spam doorsluizen. Installeren van een programma dat het spamverkeer regelt levert 5 dollar op, en elk uur dat Sendmail je computer gebruikt is goed voor 1 dollar.

Spambestrijders zeggen dat iedereen die hieraan meedoet, riskeert niet meer te kunnen mailen omdat zijn adres op antispamlijsten terechtkomt. Ook kan hij worden afgesloten door zijn provider. Sendmail houdt vol dat alles wat het bedrijf doet in overeenstemming is met de Can-Spam-Act, de recente federale antispamwet in Amerika.

--

Wie van u heeft een telefoon of een zakcomputer met Bluetooth? Daar zijn risico's aan verbonden maar ook kansen. Je hebt ze allebei, of geen van beide.

Bluetooth is een standaard voor communicatie tussen apparaten op de korte afstand. De gevaren heten Bluejacking en Bluesnarfing. Bluejacking maakt gebruik van het kennismakingsritueel dat bluetooth-apparaten uitvoeren voor ze elkaar vertrouwen. Daarbij maakt elk apparaat gebruik van een naam. Die naam mag 248 letters tellen, en kan dus een gewone tekst zijn, die lijkt op een bericht, of een vraag. Zo kan de eigenaar van een bluetooth-toestel toegang geven tot zijn apparaat zonder dat hij het weet. De ander kan dan bijvoorbeeld op zijn kosten bellen.

Bluesnarfing kan gebeuren zonder dat de eigenaar het in de gaten heeft, en zijn hele agenda en adressenboek kunnen ermee gestolen worden. Net als bij Bluejacking is het alleen mogelijk bij bluetoothtoestellen die op 'vindbaar' of 'discoverable' staan ingesteld. Even uitzetten in het betreffende menu dus.

Tenzij - en nu komen de kansen - u zin heeft in 'Toothing'. Ontdekt u met uw bluetoothapparaat soortgelijke devices, dan kunt u draadloos contact zoeken met de vraag: 'Toothing?' De eigenaar moet binnen tien meter afstand zijn, want dat is het bereik van Bluetooth. Voelt de ander voor toothing, dan moet u alleen nog een plek overeenkomen waar u zich samen kunt terugtrekken, want toothing is anonieme seks. Ook niet zonder risico's trouwens. We geven alleen maar even door dat het bestaat.

--

Downloaders aller landen, luister en huiver. Het zal niet lang meer duren of internetproviders en andere netwerkbeheerders kunnen nagaan of een van hun aangeslotenen bezig is auteursrechtelijk beschermd werk te downloaden. Vorige week heeft het softwarebedrijf Palisade uit Iowa het programma PacketHound versie 3 geïntroduceerd. Dat kan het peer-to-peerverkeer in de gaten houden, zeg maar gemakshalve het downloaden, en dit vergelijken met een database van beschermd werk. In die database zitten vijf miljoen muziekstukken en er komen er 5000 per week bij.

En vandaag neemt de Universiteit van Californië in Los Angeles het systeem ACNS in gebruik. Dat staat voor Automated Copyright Notice System. Dit slaat alarm wanneer er illegale kopiën worden uitgewisseld en kan automatisch internetproviders waarschuwen via de mail, met precieze opgave van welke gebruiker het betreft en welk werk van welke auteur. Ook kan ACNS de eigen gebruikers, in dit geval dus die van de Universiteit van Californië, bestraffen door gedurende een bepaalde tijd hun mogelijkheden te beperken. Privacygewijs is daar vast een hoop over te zeggen, en dat komt hier vanzelf aan de orde zodra zulke software op Nederlandse bodem verschijnt.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.