IT-rubriek maandag 19 april

Herbert Blankesteijn

Als in uw kantoor brand uitbreekt, vraag dan de brandweer of ze komen blussen met Novec 1230. Met wát zei u? Novec 1230. De ideale blusvloeistof voor gebouwen met veel spullen van waarde, in het bijzonder elektronische apparatuur als computers. Dat meldt het Britse blad NewScientist.

Novec 1230 is een vloeistof die al bij 49 graden verdampt, waardoor hij de hitte van een vuur sneller afvoert dan water dat doet. Spullen die nat worden drogen ook sneller. Boeken blijven daardoor vrijwel onbeschadigd. In tegenstelling tot water geleidt Novec 1230 geen electriciteit, zodat in apparaten geen kortsluiting kan optreden. In het programma 'Good Morning America' werd een werkende laptop erin ondergedompeld - en hij bleef gewoon werken. Dus als de brandweer de brand meester is, kunt u gewoon verder gaan waar u was gebleven.

--

Naarmate open-source-software als het besturingssysteem Linux populairder wordt, neemt ook de scepsis en de kritiek toe. Het principe van open source is dat de programmacode openbaar is, zodat iedereen die zelf kan verbeteren.

Vorige week heeft het onderzoeksbureau Forrester gerapporteerd dat Linux niet veiliger is dan Windows. Dat hoor je wel eens anders. Maar het verhaal van Forrester is genuanceerd en goed onderbouwd. Microsoft moest van half 2002 tot half 2003 128 veiligheidskwesties verhelpen. Dat lukte in alle gevallen binnen 25 dagen.

Linux-leveranciers RedHat en Debian hadden in dezelfde periode elk zo'n 250 lekken te repareren; bijna twee keer zoveel als het aantal in Windows. Dat kostte per lek gemiddeld 57 dagen; meer dan het dubbele van wat Microsoft nodig had. Bovendien lukte het niet in alle gevallen: RedHat moest één lek laten zitten, Debian tien.

Forrester vindt de lekken bij Microsoft wel ernstiger. Bovendien zijn hackers vooral tuk op gaten in Windows, omdat dat systeem veel populairder is.

Intussen heeft het blad First Monday een verhandeling gepubliceerd over andere gebreken in open-source-software. De voornaamste zullen kenners bekend voorkomen. De software is vaak niet erg makkelijk in het gebruik, omdat hij door programmeurs voor zichzelf en voor soortgenoten wordt gemaakt. De documentatie schiet nogal eens tekort, omdat er geen contractuele verplichting is om die te leveren. Verder verwijt de schrijver van het stuk de open-source-programmeurs een religieuze blindheid voor goede dingen in commerciële software, die ze zouden kunnen overnemen. Zolang deze problemen blijven bestaan kan open source niet doorbreken, aldus First Monday.

--

Aan twee universiteiten in de VS, Purdue en Princeton, wordt gewerkt aan zoekmachines die kunnen zoeken naar driedimensionale vormen. Die van Princeton is het meest bruikbaar: op een webpagina kun je met de muis drie doorsnedes tekenen van het te zoeken object. De machine zoekt 3D-objecten in databases op het web die erop lijken.

Het werkt verrassend goed, zeker als je van de mogelijkheid gebruikmaakt er ook zoekwoorden aan toe te voegen. Je moet wel een beetje kunnen tekenen met de muis, en dat is moeilijk. De mogelijkheid om een kant-en-klaar 3D-model naar de zoekmachine te sturen zodat die soortgelijke vormen opduikelt, is er nog niet. Maar die zal op den duur zeker komen.

--

Computers op internet bevatten gemiddeld 28 spyware-achtige bestanden. Dat zegt de Amerikaanse internetprovider Earthlink na een onderzoek. Earthlink is een politiek bewuste provider, te vergelijken met Xs4all in Nederland.

Earthlink heeft een 'Spy Audit Service' die online uw pc nakijkt op spyware. Mijn pc bleek 16 verdachte onderdelen te hebben. Maar hoe weet Earthlink wat de score is van de computers die de test doen? Blijkbaar worden de resultaten ook aan Earthlink zelf gestuurd! En dat wordt de bezoeker niet verteld!. Dat is een handelwijze die voor zover ik kan beoordelen niet is toegestaan onder de nieuwe anti-spyware-wet in Utah, die hier een week geleden is besproken.

Het marketingbedrijf WhenU spant intussen een gerechtelijke procedure aan om de wet nietig te laten verklaren. WhenU maakt reclamesoftware die wordt meegeleverd met populaire gratis programma's. Deze software analyseert wat mensen doen op internet, en bezorgt dan op de persoon gerichte advertenties. Volgens de anti-spyware-wet van Utah mag dat alleen nog maar als daar expliciet toestemming voor wordt gevraagd, en als precies wordt verteld welke gegevens worden verzameld en waarheen die gaan.

WhenU zegt u beperkt te worden in zijn vrijheid van meningsuiting. In dat verband vestig ik graag uw aandacht op de opinierubriek van twee minuten die zostraks op BNR Nieuwsradio wordt uitgezonden.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.