IT-rubriek vrijdag 16 april

Herbert Blankesteijn

De prijzen van computergeheugen gaan voor de verandering omhoog. Dat is niet voor het eerst; de geheugenmarkt fluctueert nogal, maar de bewegingen zijn dit jaar ongewoon heftig. Eind 2003 voorspelden analisten prijsdalingen omdat er nieuwe productiecapaciteit in gebruik zou komen.

In plaats daarvan zijn in 2004 tot nu toe de geheugenprijzen met 70% gestegen. Chipfabrikanten hebben zich gestort op een nieuw type geheugen, DDR2, dat sneller is, zuiniger met stroom en dat minder last heeft van warmteontwikkeling. Maar er zijn nog kinderziekten, dus de opbrengst valt tegen. Ook flashgeheugen, dat veel wordt gebruikt in digitale camera's slokt veel productiecapaciteit op. Bovendien raakt nu de fabricage van het oudere DDR-type (zonder de 2 dus) in de verdrukking. Pc-makers maken het nog een streepje erger doordat ze extra bestellen uit angst voor tekorten. Een klassieke selffulfilling prophecy.

Mocht u hiervan wakker gaan liggen, er blijft één zekerheid: op de langere termijn gaan de geheugenprijzen heus wel weer zakken.

--

Lindows heet voortaan Linspire, althans buiten de Verenigde Staten. Daar zit een wonderlijk verhaal achter met als een van de hoofdrolspelers: Microsoft.

De startup Lindows is in 2002 opgericht door Michael Robertson, de man die rijk is geworden door de site Mp3.com. Lindows probeerde het besturingssysteem Linux zo aan te passen dat je er de bekende software voor Windows op kon gebruiken, zoals Office. Zo zou je op de vertrouwde manier kunnen werken maar minder afhankelijk zijn van Microsoft. Dat bleek te hoog gegrepen. Het bedrijfje verkoopt nu een vorm van Linux die zo makkelijk mogelijk is gemaakt in het gebruik.

Microsoft is een paar maanden geleden begonnen met een reeks processen omdat de naam Lindows teveel zou lijken op Windows. In de VS heeft Microsoft daar een harde dobber aan, omdat Windows daar ook een woord is uit het woordenboek, een generieke term dus. Lindows zegt bovendien dat het woord 'windows' al in gebruik was voor vensters op het computerscherm voordat Microsoft de merknaam deponeerde. Het merk zou dus ten onrechte zijn toegekend.

In Zweden, Finland en Nederland, heeft Lindows processen verloren. Daar geldt het woordenboekenargument uiteraard niet. De Nederlandse rechter heeft bepaald dat Lindows zijn website ontoegankelijk moet maken voor mensen uit de Benelux. In Frankrijk heeft Lindows trouwens gewonnen.

Lindows denkt dat Microsoft al deze zaken vooral aanspant om vanuit het buitenland te bereiken wat in de VS niet lukt, namelijk de naam Lindows de wereld uit krijgen, en om het bedrijf Lindows uit te putten. Microsoft heeft nu zijn zin. Na een prijsvraag op internet is het dus Linspire geworden. Of Microsoft blij is is een tweede, want Lindows blijft de naam van het bedrijf in de VS en nu blijft alleen de veel lastiger Amerikaanse zaak over.

--

Maandag heeft de IT-rubriek gemeld dat de omzet van de muziekindustrie met 7% was gedaald. Deze week kwam prompt het bericht dat de omzet met een keine 10% is gestegen. Hoe valt dat te rijmen? De daling van 7% gold 2003 ten opzichte van 2002. Maar het eerste kwartaal van 2004 is bijna 10% beter dan het eerste kwartaal van 2003. De opleving is trouwens eind 2003 al begonnen.

Is de neerwaartse spiraal nu doorbroken? De ene waarnemer denkt dat de processen van de muziekindustrie tegen muziekruilers consumenten op het rechte pad hebben gebracht. De andere denkt dat de opleving tijdelijk is en dat op de langere duur de achteruitgang doorgaat. Een plausibele verklaring voor de hogere cijfers heeft tot nu toe niemand gegeven.

--

En The Register meldt dat een man in China een miljoen euro heeft betaald voor een mobiel nummer. Het nummer is: 135 8585 8585. Hij wilde het zo graag hebben omdat het in het Chinees uitgesproken wordt als een wens, namelijk: Moge ik rijk worden, rijk worden, rijk worden.

Voorlopig is hij er dus een miljoen armer van geworden, wat een aanwijzing is dat hij eigenlijk al rijk was. Als u dat zeker wilt weten, kunt u hem natuurlijk even bellen of sms-en. O, u heeft het nummer niet onthouden. Hé, wat is dat nou jammer.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.