IT-rubriek woensdag 7 april 2004

U hoort op de achtergrond de branding van de Middellandse Zee aan de zuidpunt van Sardinië. Daar sta ik nu deze it-rubriek in de spreken, met een microfoon aangesloten op mijn notebook. Ik val u daarmee lastig in de eerste plaats natuurlijk om u afgunstig te maken, en in de tweede plaats omdat het te maken heeft met mijn eerste onderwerp. Hier op Sardinië ben ik op uitnodiging van Iomega, om de presentatie bij te wonen van hun nieuwe verwisselbare harddisk, de Rev. Dus als ik daar wat erg enthousiast over ben, weet u hoe dat komt.

De Rev is een opgevoerde versie van de zip- en jazdrives van een aantal jaren geleden, die zelf weer opgevoerde diskettes waren. Diskette: 1,4 MB per schijf. Zip: 100 MB. Jaz: 1 GB. De Rev: 35 GB per schijf. Omdat het echte harddisks zijn, kun je rekenen op snelheden van maximaal 22 MB per seconde. Iomega wil hiermee de tape als medium voor reservekopieën, waarmee het groot is geworden, definitief naar het museum verwijzen. Maar de Rev is ook heel geschikt voor een datavretende activiteit als video - zowel het voor maken als het verzamelen van films.

Een Rev-drive gaat 400 euro kosten en een schijf 60 euro. Dat is per GB duurder dan een gewone harddisk. Het goedkoopste per GB blijft de dvd; de Rev moet je hebben als je én snelheid, én verwisselbaarheid én tientallen GB per schijf nodig hebt. Iomega verwacht over een jaar al met grotere schijven te komen, om te beginnen van 90 GB. De drives zullen dan al wel goedkoper zijn geworden.

--

Google gaat gratis e-mail aanbieden, met mailboxen van een GB - dat is honderd keer zoveel als de opslagruimte die gebruikers van Hotmail nu hebben. Als je grote attachments tijdig weghaalt, en als Google erin slaagt de spam goed weg te filteren, moet dat genoeg zijn voor de e-mail van een heel leven. De dienst gaat G-mail heten. Voor u een gat in de lucht springt: het is handig te weten dat Google uw mail gaat gebruiken om de juiste reclame bij u af te leveren. Mailt u veel over video en mp3, dan is er kans dat u reclame ontvangt voor, ik noem maar wat, verwisselbare harddisks. Iedereen moet zelf weten of hij dat erg vindt, maar het is goed op de hoogte te zijn voordat je een account aanmaakt. Verder valt te hopen dat Google niet alle harde lessen moet leren die Microsoft met Hotmail heeft moeten leren. Hotmail-accounts werden aanvankelijk veel gebruikt om spam vandaan te sturen en andere dubieuze dingen te doen. Of G-mailaccounts even makkelijk als wegwerpadres bruikbaar zullen zijn, is nu nog niet duidelijk.

--

America Online is op zoek naar programmeurs voor zijn nieuwe vestiging in Bangalore. IT-banen verhuizen massaal van Westerse naar lage-lonenlanden. Hewlett-Packard, Oracle, Yahoo en Google hebben het voorbeeld al gegeven door in Azië goedkope it-ers in dienst te nemen, en naar verluidt maakt zelfs de Amerikaanse Republikeinse partij zich er schuldig aan - terwijl de Republikeinen zich politiek tegen die trend juist verzetten.

Overigens moeten IT-bedrijven, ook de Nederlandse die het aangaat, binnenkort alweer op zoek naar een nieuw lage-lonenland. In India zijn de relevante lonen in 2003 met 14% te zijn gestegen door de toegenomen vraag, zo is pas bekend geworden. Op die manier is het met de goedkoopte van de Indiase arbeidskrachten gauw afgelopen. Er zijn nog genoeg Aziatische landen die in aanmerking komen om de rol over te nemen, maar je kunt bij wijze van spreken al uitrekenen wanneer Afrika aan de beurt is. En wat als er geen lage-lonenlanden meer zijn? Een interessante vraag, die de IT-rubriek niet pretendeert te kunnen beantwoorden.

--

Intussen komt uit India nog wel het nieuwe statussymbool uit India: de armeluis-zakcomputer. De Simputer is al drie jaar geleden bedacht als een handheld met zo goedkoop mogelijke onderdelen, voor gebruik op het Indiase platteland. Hij is vorige week eindelijk gelanceerd: zwartwit aanraakscherm, Linux als besturingssysteem, audio-aansluiting, usb, infrarood, smartcardlezer, kortom niet alleen een collector's item maar ook een mooi compleet en bruikbaar machientje zonder flauwekul. De IT-rubriek weet niet precies wat ze er op het platteland mee gaan doen, maar dat moeten ze ook helemaal zelf weten. De fabrikant in Bangalore heeft op zijn site een link staan: 'buy simputer' maar deze link werkt niet, misschien omdat 240 dollar nog een beetje duur is voor de bedelaars ter plaatse. De IT-rubriek wil graag weten wie in Nederland er al een heeft kunnen kopen, en waar.

Tot zover de IT-rubriek, vandaag voorlopig voor het laatst vanaf Sardinië.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.