IT-rubriek maandag 5 april

Kort voor het weekeinde heeft Microsoft al zijn rechtszaken waarbij Sun de tegenpartij is, geschikt voor een bedrag van bijna twee miljard dollar. De Europese antitrustzaak, die door een klacht van Sun in gang is gezet en waarbij Microsoft twee weken geleden tot een boete van een half miljard euro is veroordeeld, valt niet onder de overeenkomst. Microsoft schikt wat af de laatste tijd. In 1997 al voor 150 miljoen met Apple - daarbij ging het om mogelijke schendingen van octrooien van Apple. Sinds vorig jaar is het goed raak. 750 miljoen voor America Online voor het uit de markt drukken van Netscape, en schikkingen in een groot aantal staten ten gunste van consumenten, voor illegaal verkregen monopoliewinsten. In totaal beloopt de rekening inmiddels zo'n 5 miljard dollar - ongeveer tien procent van de kasreserve van Microsoft. Microsoft hangt nu nog een claim boven het hoofd van RealNetworks vanwege het dwarszitten van Real met de gratis Windows Mediaspeler.

--

Intussen is zit de Nederlandse digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom verlegen om 10.000 euro. Dat is het bedrag dat de stichting tekort komt op een begroting voor 2004 van ruim 100.000 euro. Bof, zoals de club ook wel wordt genoemd, strijdt voor privacy, tegen spam, en dat soort dingen. Via een collecte op internet is door particulieren zo'n 5000 euro gedoneerd. Nu hoopt Bits of Freedom op de gulheid van het bedrijfsleven, bijvoorbeeld van internetproviders.

--

Het gebruik van computers en internet bij verkiezingen staat ter discussie. Het Pentagon heeft een proef afgelast waarbij 100.000 militairen via internet hun stem moesten uitbrengen. Er was 22 miljoen dollar ingestoken.

Eigenlijk heeft het project de doodsteek in januari al gekregen. Vier Amerikaanse computerdeskundigen oordeelden toen dat veilig stemmen op het huidige internet niet mogelijk is. Dat wil zeggen, niemand mag meer dan één keer stemmen, én de stemming moet geheim zijn, maar dat valt volgens de experts niet te garanderen. Nu is het experiment definitief afgelast. Stemmen via internet is in de VS zo goed als dood.

De voorbereidingen voor een Nederlandse proef met stemmen via internet lopen nog. Voor de Europese verkiezingen in juni moeten Nederlanders in het buitenland via internet hun stem kunnen uitbrengen. De beslissing of dat definitief doorgaat moet nog worden genomen. Tegenover de IT-rubriek kon een woordvoerder van Binnenlandse Zaken alleen zeggen dat de beveiliging de grootst mogelijke aandacht heeft.

---

Kort geleden is er bovendien flink gezaagd aan de poten van de elektronische stemmachines. Na de verkiezing van George Bush waren digitale stemapparaten de oplossing voor alle Amerikaanse problemen. Maar inmiddels is de stemming helemaal omgeslagen. In Amerika liggen de stemmachines van het merk Diebold onder vuur, en dat is wat, omdat ze in tientallen staten in gebruik zijn.

Kern van het probleem met de Amerikaanse stemmachines is de veiligheid. Bij die van Diebold is een correct verloop van de verkiezingen niet gegarandeerd, hebben experts vastgesteld. Wat in dat verband niet helpt is dat de CEO van Diebold een actief fondsenwerver is voor de Republikeinen.

Geen wonder dat er wordt geroepen om een 'paper trail' een soort reservekopie van elke stem op papier, die de kiezer kan verifiëren en die ook wordt bewaard voor een eventuele hertelling. Verschillende staten eisen nu al zo'n paper trail, en de stemmachines worden aangepast. Ook wordt ervoor gepleit om de software voor de stemmachines openbaar te maken, zodat iedereen die voldoende kennis heeft de werking kan controleren. In Australië is die weg al gekozen.

In Nederland is nooit op serieuze schaal getwijfeld aan de kwaliteit van de stemmachines, hoewel een computerexpert van de TU Delft, Peter Knoppers, er al jaren tegen ageert. De software is geheim en er is geen paper trail. In Ierland worden dezelfde Nederlandse machines, van Nedap in Groenlo, ingevoerd voor de verkiezingen van juni. Een onafhankelijk bureau oordeelde eind 2002 vernietigend over de beveiliging, en volgens een onderzoek van de Ierse krant Sunday Business Post twee weken geleden vertrouwt de meerderheid van de Ierse kiezers de machines niet. Ze willen, jawel, zo'n paper trail. Het kamerlid Martijn van Dam van de PvdA gaat hier binnenkort vragen over stellen aan de regering.

--

In Noord-Ierland overigens, zijn de wereldkampioenschappen Pong gewonnen door een twintiger die alleen bekend is met zijn alias, Stoney. Pong is een van de eerste computerspellen en heeft iets weg van tennis: op een zwart veld moeten twee spelers met streepvormig racket een balletje heen en weer slaan. De wereldkampioenschappen werden voor de derde keer gehouden als onderdeel van het filmfestival van Belfast. Stoney was een van de weinigen die de begintijd van Pong, medio jaren '70, niet heeft meegemaakt. Voor de rest bestond het deelnemersveld uit middelbaren. Waarmee duidelijk is geworden dat ook in de nostalgie de jeugd de toekomst heeft.


Het materiaal dat hier verkrijgbaar is mag worden gedownload, gelezen en zelfs gekopieerd, maar alleen voor eigen gebruik. Vermenigvuldigen met winstoogmerk is niet toegestaan. Alles is copyright Herbert Blankesteijn, tenzij anders vermeld.