Kwissen via sms
Herbert Blankesteijn
Vanmorgen zag ik in de Volkskrant een advertentie van de Volkskrant. Je kunt nu ook het nieuws ontvangen via sms. Een overzicht rond het middaguur voor 40 cent per bericht, of altijd een sms bij groot nieuws voor 55 cent per bericht.
Twee tot drie berichten, met een lengte van 160 letters per stuk, kosten zo evenveel als een hele krant.
Er is deze week weer eens ophef over de bonussen van topmanagers, maar als het gaat om tillen kan de sms-industrie er ook wat van. Daar is trouwens al genoeg ophef over geweest, in verband met sms-spam, rond het tv-project Idols en noem maar op. De Consumentenbond houdt zich ermee bezig, de Tweede Kamer, we naderen een situatie die, eerlijk is eerlijk, in de Volkskrant al is gerealiseerd: je weet vooraf precies wat het kost en je mag zelf weten of je erin trapt of niet. Iedereen heeft het recht om geld weg te smijten aan waardeloze diensten.
Waarom zijn het meestal waardeloze diensten? Omdat je veel teveel betaalt voor een kleinigheid, omdat de kosten over een periode van een maand gevaarlijk kunnen oplopen, omdat de verlener van de dienst een krankzinnige winstmarge heeft en omdat je hetzelfde product vrijwel gratis kunt krijgen. Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: mensen, ga toch wappen! Het veel verguisde wap levert nieuwsberichten voor een fractie van de kosten van zo’n smsje, zeker als je wapt via gprs, waarbij je alleen voor de data betaalt. De providers helpen steeds beter met het aanbrengen van de juiste instellingen op je toestel, en gratis sites die goed zijn aangepast aan kleine schermen zijn niet zo moeilijk te vinden. Zelfs als je een ouder toestel hebt waarmee je moet inbellen op een 06-nummer om te kunnen wappen en dus per minuut betaalt, zelfs dan is wappen vaak goedkoper dan sms-en. Zelf heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat het inbellen op het wapnummer van mijn aanbieder gewoon van mijn maandelijkse beltegoed afgaat, en daar houd ik altijd van over. Dus wap ik gratis. Als je dan de juiste favorieten in je toestel programmeert is het nog vrij snel ook. Als je zo’n nieuwsjunk bent dat je op het punt staat je op een dure sms-dienst te abonneren, ben je vast ook fanatiek genoeg om dat van die instellingen even uit te zoeken.
Even de camera richten op een andere kwestie, dan komen we vanzelf weer terug bij het sms-en. Het kabinet wil maatregelen nemen tegen de kwissen overdag bij de commerciële zenders. Daar worden vragen aan kijkers gesteld die zo simpel zijn, dat zoveel mogelijk mensen in de verleiding moeten komen een veel te duur nummer te bellen om het antwoord te geven. Wat is de hoofdstad van Drente, dat niveau. En de presentatrice maar rekken: ik heb nog steeds geen winnaar! Nee juf, die heb je wel, maar de producer roept in je oor dat er nog niet genoeg telefoontikken zijn gescoord. Dus rekken, herhaal de vraag, vertel nog een keer wat er te winnen valt, geef een hint die nog stompzinniger is dan de vraag, doe iets! Iedere kijker weet het antwoord, en om tot winnaar wordt uitgeroepen moet je gewoon het geluk hebben dat je toevallig belt op het moment dat de target van de zakenman op de achtergrond is gehaald.
Het kabinet heeft dat door en gaat de wet op de kansspelen zo veranderen dat deze vorm van oplichting wordt verboden. Daardoor moest ik denken aan een bericht van een week terug, over een nieuwe quiz van Endemol. Op 14 april kun je meedoen aan de Nationale sms-dag. Je kunt je dan kwisvragen laten sms-en, die kun je per sms beantwoorden, en wie er tien goed maakt kans ’s avonds te mogen meedoen aan de voortzetting op de televisie.
De vragen kosten 70 cent per bericht, de antwoorden 20 cent, dus je bent 9 euro kwijt aan een kans verder te mogen. Ik weet niet waar ik een grotere hekel aan heb: aan de slimheid bij Endemol of aan de domheid van de mensen die erin trappen. Maar als er nog geen wet tegen is, moet die er zeker komen.