Mijn verlanglijstje

Herbert Blankesteijn

Sinterklaas is voorbij, Kerst is voorbij en ik heb nog een verlanglijstje ter waarde van zo'n 5000 euro. Verlangens die natuurlijk voor een deel met mijn werk te maken hebben. Ik zou bijvoorbeeld wel weer eens een Mac willen kopen. Het laatste besturingssysteem, Mac OS 10.2 oftewel Jaguar, is heel goed ontvangen en ik wil daar wel eens kennis van nemen. Maar ja, een iBook bijvoorbeeld kost minstens 1400 euro, exclusief BTW. Dat komt neer op een uitgave van bijna 3700 gulden. Daar denk ik nog even over na.

Verder wil ik een pocket-pc. Zelf ben ik aan de Palm, en dat bevalt heel goed. Een ouderwetse Palm V, zonder kleurenscherm, zonder Bluetooth, zonder draadloos netwerk en zonder ingebouwde mobiele telefoon. Hij is daardoor zo dun, klein en licht als je tegenwoordig niet meer tegenkomt en doet zeker twee weken met een acculading. Maar de pocket-pc is aan een opmars bezig. Veel nieuwe accessoires en software verschijnen juist voor dit systeem en daar wil ik wel bij zijn. 500 euro minstens kost dat, en mét Bluetooth en/of Wifi wordt het al gauw 800.

Meer in de privésfeer loer ik op een tft-monitor. Ik heb wel eens geroepen dat 1000 gulden de drempel was, en ik heb ze intussen al gezien voor 300 euro. Maar een nieuwe monitor heb ik niet hard nodig, dat maakt het moeilijk om te beslissen.

Een satellietschotel! De kabeltarieven stijgen en de kabelmaatschappijen doen maar wat. Ze vervingen laatst bij ons ongevraagd Cartoon Network door Veronica. Voor een euro of 500 ben je van die willekeur af. Er komt andere willekeur voor in de plaats, namelijk welke zender waar op welke satelliet zit, al dan niet achter een decoder, maar de keus is veel groter. En die 500 euro verdien je in een jaar of vier terug.

Verder kijk ik watertandend naar beamers. Een televisiescherm kan mij niet groot genoeg zijn, maar de echt grote televisies zijn extreem duur. Een beamer kost zeker 2000 euro, maar dan kun je ook een complete muur gebruiken als projectiescherm.

Ik moet aan de adsl; het voornaamste dat me weerhoudt zijn de montagewerkzaamheden. Ik moet een draadloos netwerk aanleggen, ik heb een firewirekaart nodig en het wordt tijd voor een dvd-brander.

Maar als ik kijk naar wat ik de afgelopen twee jaar heb gekocht, krab ik nog eens extra achter mijn oren. Een webcam die ik nooit gebruik. Een digitaal fototoestel dat zelden uit de kast komt. Een gprs-telefoon die ik alleen gebruik voor gesprekken. Een scanner die maar heel sporadisch in actie komt. Zelfs de dvd-speler staat vrijwel ongebruikt, omdat ik films gewoon opneem van de televisie. De dvd speelt vooral mp3-tjes af, maar dat kon daarvoor al met mijn notebook. O ja, ik heb in 2002 een nieuw notebook gekocht, maar die blijkt nauwelijks méér te kunnen dan het oude. En op de nieuwe digitale camcorder staan misschien tien minuten video, vooral gemaakt om te kijken of hij het deed.

Ik heb gewoon geen tijd om al die rotzooi te gebruiken. Ik wil ook nog eten, voetballen, fietsen, lezen, kwekken met mijn vriendin en mijn kinderen, spelletjes doen, en aan al die dingen kom ik toch al te weinig toe.

En ik heb ook dingen nodig zonder batterijen.

Een vaatwasser bijvoorbeeld, mijn auto is niet zo geweldig meer, een nieuwe matras zou geen kwaad kunnen, het wandmeubel heeft zijn beste tijd gehad,…

(apart voor tijdens afkondiging:)

… een plattegrond van Rotterdam heb ik nodig, een slacouvert niet te vergeten, doe ook maar een taartschep, een bidonhouder voor op de fiets, een of twee leuke broekriemen…