Kazaa zonder risico

Herbert Blankesteijn

In de VS worden honderden gebruikers van Kazaa gedagvaard omdat ze grote hoeveelheden muziek hebben 'aangeboden'. Ouders van pubers bijvoorbeeld, maar ook grootouders, en zelfs een bejaarde dame die alleen mailde op haar Mac (waarvoor niet eens een Kazaa-versie bestaat). Tegen de laatste is de aanklacht inmiddels ingetrokken.

Kazaa [www.kazaa.com] is een programma waarmee je bestanden kunt delen met anderen, die ook Kazaa hebben geïnstalleerd. Vooral muziek wordt zo uitgewisseld, in de vorm van mp3-bestanden, en dat is in strijd met het auteursrecht. Sommige mensen weten inderdaad niet wat hun kinderen op dit gebied uitspoken, andere weten niet dat ze zelf bestanden beschikbaar maken. Bij installatie maakt Kazaa een 'Shared Folder', waarin gedownloade bestanden worden opgeslagen. Alles in die 'Shared Folder' wordt ook weer aangeboden aan de buitenwereld. Als je gedownloade muziek kopieert naar een cd, blijft het materiaal op de oorspronkelijke locatie staan. Het is verstandig deze map regelmatig te legen, al is het slecht voor de gemeenschap als iedereen dat doet. Ook kun je Kazaa zo instellen dat het programma niet automatisch start als de pc wordt aangezet. Start Kazaa alleen als u iets wilt downloaden, dan bent u minder zichtbaar en minder kwetsbaar.

Verder is het wijs in plaats van Kazaa KazaaLite [http://www.k-lite.nl/nl/] te installeren. Kazaa bevat advertentie- en spionagesoftware die in KazaaLite ontbreekt. Bovendien helpt versie 2.4 van KazaaLite uw pc te beschermen tegen de muziekpolitie. Bij het zoeken met Kazaa kun je een bepaald bestand aanwijzen in de lijst zoekresultaten en vragen om 'Meer van deze gebruiker'. Zo kun je zien wat een bepaalde persoon allemaal in zijn Shared Folder heeft. Anderen kunnen dat ook bij u. In KazaaLite kun je dit onmogelijk maken. Ook blokkeert KazaaLite het snuffelen vanaf bepaalde ip-nummers (internetadressen), waarvan bekend is dat ze in gebruik zijn bij de muziekindustrie.

Niks downloaden is het veiligst en het fatsoenlijkst. Maar met bovenstaande maatregelen kunt u muziek delen zonder angst voor die klop op de deur.