De virusscanner, fatsoenshalve

Herbert Blankesteijn

We zijn weer eens met de neus gedrukt op de noodzaak onze computers te beveiligen. Wie verzaakt loopt onherroepelijk een besmetting op. Mailbijlagen wantrouwen is niet meer voldoende: wormen als MSBlaster verspreiden zich op eigen kracht, ook zonder de onbezonnen klik van een computeraar. Zie ook 'Veilig internetten en e-mailen' [http://www.seniorweb.nl/nieuwstoon.asp?ArtikelID=8417&RubriekID=5&SoortID=3].

Een virusscanner is daarom een eerste levensbehoefte. Vroeger kon daar als dreigement aan worden toegevoegd: anders bent u op een dag al uw data en geïnstalleerde programma's kwijt. De nieuwste virussen en wormen laten echter uw pc in leven en gebruiken hem voor het verzenden van spam, het vervoeren van porno of het uitschakelen van websites van bedrijven, zonder dat u het merkt. Dit geldt vooral diegenen die een permanente breedbandverbinding hebben via kabel of adsl. Het beschermen van de eigen computer wordt een daad van fatsoen tegenover de buitenwereld.

Ik vrees dat soms de Hollandse zuinigheid dit fatsoen overwint. De bekendste virusscanners kosten geld. Maar er zijn ook een paar ietwat obscure gratis antivirusproducten. Zelf zoek ik voor bijna elk type software eerst naar gratis varianten; de computer zuigt toch al geld op als een spons.

Gratis antivirussoftware vindt u bijvoorbeeld bij Grisoft [www.grisoft.com] en bij het Duitse Antivir [www.antivir.de]. De prijs in aanmerking genomen zijn ze goed genoeg. Toch is de waar naar zijn prijs. Antivir scant bijvoorbeeld niet automatisch de binnenkomende mail. AVG deed dat tot voor kort alleen bij Outlook Express, overigens het meestgebruikte mailprogramma. Inmiddels is er een plugin voor Eudora, maar of die bij de gratis download is inbegrepen is niet duidelijk. Extra vaak handmatig scannen is het alternatief.

Waar u voor kiest maakt mij niet uit. Maar bescherm uw pc. Doe het voor mij.