Online keuvelen

Herbert Blankesteijn

Een van de grote succesnummers van internet is instant messaging (Im). Met Msn Messenger of Icq ('I seek you') kun je op ieder moment zien wie van je bekenden online is. Met ieder apart, of in groepjes, kun je gesprekken aanknopen. Die gesprekken gaan meestal via tekstberichten, maar kunnen sinds enige tijd ook in spraak of als videochat plaatsvinden. In het laatste geval heb je uiteraard een webcam nodig.

Het vervelende is dat deze twee meest populaire programma's elkaars gebruikers niet kunnen zien (er is nog een derde, Yahoo! Messenger, waarvoor hetzelfde geldt). Icq heeft de meeste gebruikers: meer dan 100 miljoen. Msn Messenger is onderdeel van de laatste versie van Windows. Onder scholieren tel je niet mee als je na schooltijd niet kunt 'Msn-en'. Het verschil met e-mail is vooral dat je een signaal krijgt bij een bericht, zodat snel een dialoog ontstaat.

Hoewel Icq als uitvinder van instant messaging mijn sympathie heeft, heb ik toch gekozen voor Msn. Zo kan ik meteen na schooltijd, terwijl ik nog op kantoor zit, alvast even met mijn kinderen bijpraten. Het doet denken aan mijn eerste e-mailbelevenissen, toen ik dank zij e-mail opeens contact kreeg met mijn buren!

Im is ideaal voor grootouders die vaker met hun opgroeiende kleinkinderen willen babbelen. 'Even kijken of ze online zijn.' Adsl of kabel is vereist, anders gezegd een internetverbinding zonder kosten per minuut. Anders kun je beter mailen.

De kunst is, het aantal contactpersonen niet uit de hand te laten lopen, anders ben je alleen nog maar met Msn bezig. En omgekeerd, je moet iemand die mogelijk met iets anders bezig is niet aan het hoofd zeuren. Dit soort programma's heeft een knopje om bepaalde contactpersonen uit te schakelen. 'Oma? Daar heb ik geen last meer van.'