Extra levensvreugde dankzij adsl

Herbert Blankesteijn

Sinds kort heb ik adsl en dat is een bijzondere ervaring als je een inbelverbinding gewend bent. Inloggen hoeft niet meer, kosten per minuut zijn verleden tijd, en het is sneller. Het kost meer, maar wie 35 euro per maand kan missen doet zichzelf tekort als hij geen adsl neemt (overigens was ik met inbellen meer kwijt, dat kan dus ook).

Dezelfde voordelen die adsl heeft, kun je ook genieten met internet via de kabel. Bij mij is 'kabelen' niet mogelijk, dus sprak de keus voor adsl vanzelf; soms is het andersom. Als ze allebei beschikbaar zijn raad ik adsl aan. Adsl wordt door verschillende providers aangeboden terwijl de kabelbedrijven nog steeds monopolist zijn op hun eigen netwerk. Bevalt de service niet, dan kun je nergens anders heen. Behalve naar adsl natuurlijk, maar dan moet je de nodige apparatuur in huis vervangen.

Wie die niet handig is, kan beter het installeren uitbesteden. De meeste klusjes, zoals draden leggen en het installeren van modem en software, heb ik minstens één keer moeten overdoen. Diverse keren moest ik terug naar de winkel voor een of ander onderdeel of een klos kabel, om maar te zwijgen van herhaalde telefoontjes met helpdesks. Laat het dus doen door een monteur, dat kan 200 euro kosten, maar wie niet krap zit haalt dat er dubbel en dwars uit aan extra levensvreugde.

Webpagina's zijn vrijwel onmiddellijk beschikbaar, je kunt altijd even kijken of er mail is, downloads duren geen uren meer en radio- en videoprogramma's via internet lopen niet om de haverklap vast. Ik had dit véél eerder moeten doen.