Ook internet via modem kan sneller

Herbert Blankesteijn

Snelheidsmeter


Belt u in via een modem? Dan is dat waarschijnlijk een 56k modem. Toch is de techniek om sneller gegevens over de telefoonlijn te versturen al meer dan een jaar beschikbaar. Waarom biedt geen enkele provider dit aan? Computerjournalist Herbert Blankesteijn legt uit.

Op internet verschijnen dagelijks berichten over 'breedband', de vormen van internettoegang met een snelheid hoger dan een modem of isdn. Die berichten zijn niet zo gunstig; in het beste geval zijn ze verwarrend. 'Tariefsverhoging' is het sleutelwoord.

56k kan omhoog naar 100k
Hoe zit het met de ouderwetse modem? Al een jaar of drie zijn 56k modems (maximaal 56.000 enen of nullen per seconde) de standaard; iedereen lijkt er vrede mee te hebben dat voor een inbelverbinding hiermee een maximumsnelheid is bereikt.
Iedereen? Nee. Een nieuwe standaard kan het surfen via een ouderwetse inbelverbinding aanzienlijk sneller laten verlopen - soms tot boven de 100 kb per seconde. Deze standaard, V.92/V.44, is twee jaar geleden vastgesteld door de Internationale Telecommunicatie Unie ITU en is al meer dan een jaar beschikbaar. Modems volgens V.92 zijn te koop. Alleen de Nederlandse internetaanbieders moeten nog om, voordat elke koper van zo'n modem van de hogere snelheden kan profiteren en dure breedbandverbindingen minder nodig worden.

Gegevens meer samenpersen
Wat biedt V92 zoal? In de eerste plaats betere compressie oftewel: een betere samenpersing van gegevens. In een gegevensstroom kunnen herhalingen worden opgespoord en verkort worden weergegeven. Als de verzender dat doet, en de ontvanger kan dit ongedaan maken, gaat het versturen sneller ten koste van wat rekentijd. De huidige processors hebben rekencapaciteit te over, dus dat is geen probleem.
De winst hangt af van de soort gegevens. Teksten zijn goed te comprimeren. Ze kunnen er wel vier keer zo klein van worden. De code waarin webpagina's zijn ontworpen, is ook een soort tekst. Elementen die deel van webpagina's uitmaken zoals plaatjes, zijn daarentegen al gecomprimeerd. En een vuistregel zegt, dat wat al is gecomprimeerd, bij nieuwe compressie niet veel winst meer oplevert, tenzij het de eerste keer heel slecht is gebeurd. Andere onderdelen die bij het surfen ertoe doen, zoals bestanden van muziek of software, zijn ook al gecomprimeerd.
Compressie is niet nieuw. Ook bij 56k-modems wordt gebruik gemaakt van compressie. Bij teksten is een snelheidswinst te verwachten van maximaal 100%, en bij het binnenhalen van webpagina's met plaatjes kan de toename 30 tot 60% bedragen. Dat maakt het surfen prettiger en goedkoper. Het gemiddelde zal waarschijnlijk nog iets lager uitvallen, onder andere doordat er niet voortdurend datatransport plaatsvindt. Je leest ook wel eens wat.

Nog meer voordelen
De computergebruiker krijgt wel met een nieuwe grens te maken. De seriële poort, waar de modem meestal aan hangt, kan niet meer aan dan 115 kb/s. Alleen usb-modems (met de platte stekkertjes) kunnen een hogere snelheid aan.
Maar er zijn ook nog een paar voordelen te noemen. V.92 is sneller bij het inloggen, doordat instellingen van de vorige sessie worden onthouden. Wie altijd hetzelfde inbelnummer gebruikt, kan van de gebruikelijke 25 seconden naar een inlogtijd van een seconde of 10, dicht bij de score van isdn. Dat gaat veel ergernis elimineren.
Tenslotte zal V.92 de mensen die beschikken over Wisselgesprek van KPN in staat stellen om tussentijds een gesprek te voeren, en daarna hun internetsessie te vervolgen.

Waar blijven de providers?
Geen van de Nederlandse providers biedt al sneller internet via de telefoonlijn aan. Veel providers hebben stevig ingezet op breedband, en hebben weinig zin om inbellen aantrekkelijker te maken. Ook leveren snellere inbelverbindingen meer dataverkeer op, wat geld kost zonder dat er meer verdiensten tegenover staan. Sommige aanbieders vinden V.92 niet 'stabiel' genoeg. Dat is waarschijnlijk waar, want op dit moment is inbellen op 56k met V.90 nog altijd niet voor iedereen een genot - reden voor ondergetekende om terug te gaan naar een oud 33k6 modem. Maar de verwachting is, dat apparatuur die géén V.92 aan kan, straks niet meer wordt gemaakt, zodat de gebruikelijke cyclus van vervanging ertoe leidt dat over een half jaar V.92 vanzelf begint door te dringen. Wanneer dat niet goed genoeg werkt, kan de computeraar altijd een 'lagere' standaard instellen, als de apparatuur dat al niet vanzelf doet.