Mein Kampf ís te koop (en gratis)

Herbert Blankesteijn

Egbert Dommering bepleit het heruitgeven van Mein Kampf (Opinie, 25 oktober). Ik heb goed nieuws voor hem. Het is voor Nederlanders helemaal niet moeilijk aan een exemplaar te komen. In de eerste plaats is MK te koop bij de webwinkel Amazon. Het gaat dan om een Engelse vertaling ($35,-, paperback $30,-, tweedehands $24,- excl. verzendkosten). Engels zal voor de meeste belangstellenden geen probleem zijn en leest voor de doorsnee Nederlander waarschijnlijk makkelijker weg dan Duits. Een boek dat op deze manier wordt besteld zal zeker niet aan de grens worden tegengehouden.

Wie toch naar internet grijpt kan door een eenvoudige zoekopdracht in Google snel websites vinden waar de complete tekst gratis kan worden gedownload. Engelse en Duitse versies zijn het makkelijkst te vinden. MK kan dus in de originele taal worden bestudeerd. Er zijn zelfs versies te vinden in het Spaans en Portugees. De sites waar dergelijk materiaal staat zijn overigens niet zo fris.

Dommerings punt is natuurlijk dat er een Nederlandstalige uitgave zou moeten zijn en dat ben ik met hem eens. Maar dat MK voor het Nederlandse publiek niet toegankelijk is, zoals hij schrijft, is niet waar. Toegankelijker dan het boek nu is, kan het moeilijk worden.