Telefoon met ingebouwde pc
Herbert Blankesteijn
Een telefoon met alle vertrouwde computer- en internetfuncties, zoals surfen, mailen, chatten, afspelen van muziek, en spelletjes, net als op de pc. Een verkleinde Internet Explorer, Outlook, MSN Messenger en Mediaspeler. Het is bijna een telefoon met ingebouwde pc; alleen Word, Excel en PowerPoint ontbreken.
Sinds begin april is de 'telefoon met Windows' in Nederland verkrijgbaar. De toestellen worden verkocht in combinatie met abonnementen van Orange, voorheen Dutchtone. Ze heten SPV (Sound, Pictures, Video), en hebben het besturingssysteem Smartphone 2002 van Microsoft. Toestellen en software zijn eind oktober vorig jaar geïntroduceerd, onder andere in Engeland en Frankrijk. Nederland is nu pas aan de beurt.
Er zijn veel apparaten met vergelijkbare mogelijkheden. Microsoft heeft al langer het besturingssysteem Pocket PC 2002 voor zakcomputers, ook met aangepaste internetprogrammma's. De SPV heeft als voordelen dat hij relatief goedkoop is (tot 250 euro) en dat veel instellingen bij voorbaat in orde zijn. Zodra de batterijen zijn opgeladen kun je bellen en surfen. Voor mailen en chatten zijn wat instellingen nodig, maar dat kan niet anders want de eigen identiteit moet hoe dan ook worden ingevoerd.
Draadloos mailen en chatten zal binnenkort volkomen normaal zijn, maar nu is het nog een bijzondere sensatie om bijvoorbeeld vanuit de trein een Messenger-sessie te betreden waar alle andere aanwezigen achter de pc zitten. Het bevestigt echter een belangrijke tekortkoming van een internettelefoon: tekst intikken valt niet mee. Zoals alle moderne mobiele telefoons is de SPV voorzien van het syteem T9, dat tekst schrijven vergemakkelijkt door woorden te raden. 'Hoi' is dan gewoon 4-6-4 in plaats van 44-666-444. Maar soms faalt T9. Wie 'oef' wil zeggen en 6-3-3 intikt, merkt dat T9 daar 'mee' van maakt. Dan moet je opnieuw beginnen en eerst T9 uitzetten. Hoofdletters en leestekens vereisen uitgebreide toetsenreeksen. Voor de veelgebruikte apestaart moet zeven keer de 1 worden ingedrukt. Van dit soort vervelende problemen heb je met een zakcomputer geen last.
Bij surfen geldt dit probleem minder, zeker als de gebruiker zijn favorieten heeft ingevoerd. Genoeg mogelijkheden om het intikken van tekst te minimaliseren. Veel adressen en dergelijke kunnen op de pc worden ingetikt en door synchronisatie worden overgebracht. Maar wie wil mailen zal wel moeten. Daar staat tegenover dat de SPV altijd telefoonnummers, mailadressen en urlīs (webadressen) herkent, zodat je met één klik een telefoonnummer kunt bellen vanuit een mail, of een url kiest vanuit een smsje.
Bij de SPV wordt een aanklikbare camera geleverd, waarvan de plaatjes in de telefoon worden opgeslagen. Daarvandaan kunnen ze naar de pc worden getransporteerd, of als mms naar een telefoon worden gezonden, maar vreemd genoeg kunnen ze niet als attachment worden gemaild. Geluidsopnamen die op de telefoon worden gemaakt kunnen wél per mail verzonden worden. De plaatjes van de camera meten 640 bij 480 pixels; voor een camera van drie bij drie cm zijn ze acceptabel. In de telefoon zit software om eenvoudige bewerkingen uit te voeren, zoals roteren.
Op de SPV kan de gebruiker zelf extra software installeren. Deze is te koop, maar er wordt ook enkele MB aan software meegeleverd: onder andere een spelletje, een beveiligingsprogramma en een programma voor bestandsbeheer. Software kan alleen worden geïnstalleerd als deze is goedgekeurd door Orange. Dit is zowel een beveiliging tegen kwaadaardige software als een vervelende beperking: software van liefhebbers krijg je er niet op. Overigens is deze blokkade al gekraakt.
De vergelijking met I-mode en Vodafone Live valt uit in het voordeel van Orange en de SPV. Het is het veelzijdigste systeem, mede door de integratie met de Windows-pc. I-mode is goedkoper maar moet het (nog) doen zonder camera. Een curieus nadeel van de SPV dat we kennen van Windows is overigens de lange opstarttijd: 45 seconden, veel teveel voor een telefoon.
Microsoft hoopt met Smartphone 2002 de mobiele markt te veroveren. Dat lijkt nog niet te lukken. Van de Nederlandse providers zal alleen T-Mobile Orange volgen. De SPV wordt door maar één fabrikant gemaakt, het Taiwanese HTC. Andere kandidaten, zoals Samsung en Sendo, zijn voorlopig afgehaakt. Alle grote merken mijden Microsoft en maken een eigen besturingssysteem, Symbian. Ze willen niet net als de pc-makers op een dag dansen naar de pijpen van Redmond.