Sip en Skype

Herbert Blankesteijn

Het is er weer: gratis bellen via internet. Dat wil zeggen, er schijnen mensen te zijn die het voor elkaar krijgen.

Tijdens de internetkoorts van een paar jaar geleden kon je op verschillende manieren gratis bellen. Dat was dan een lokkertje (gratis naar de VS bellen en betaald naar elders, bij Net2Phone) of het was een advertentiemodel, waarbij je al bellend advertenties op je scherm te zien kreeg (bij Rits Telecom). De tijden zijn veranderd: betalen is het parool. Wel kun je nu als klant van Rits andere abonnees bereiken zonder gesprekskosten, maar helemaal zonder betalen gaat het dus niet.

Nu wurmt gratis bellen zich terug in het nieuws. Veel lezers zullen hebben gehoord van Skype [www.skype.com]. Download dit programma en je kunt praten met iedereen die het óók op zijn pc heeft draaien. Skype werkt perfect maar het heeft een paar hinderlijke eigenschappen. Je pc moet aanstaan, je moet online zijn (al is dat voor steeds meer mensen hetzelfde), je kunt alleen communiceren met personen die ook Skype geïnstalleerd hebben en je kunt niet al pratend door het huis lopen.

Zulke probleempjes lossen ze bij Skype op den duur wel op, met Bluetooth bijvoorbeeld. Beet noteert wel als extra bezwaar dat Skype komt van de makers van Kazaa, specialisten in advertentie-ware. Advertenties kunnen een product goedkoop of zelfs gratis houden - zelf gebruikt Beet de gesponsorde versie van het mailprogramma Eudora - maar Kazaa overdrijft. Skype is gratis en '100% ad-free' volgens www.skype.com, maar in de licentievoorwaarden staan stukken tekst over abonnementsgeld en over 'third party software'. De makers hebben dus Kazaa-achtige constructies op het oog.

Gratis bellen kan ook met Sip. Sip betekent Session Initiation Protocol en is een alternatieve manier om via internet te bellen. Je kunt via Sip niet bellen met gebruikers van Skype. Het grappige van Sip is dat je een telefoonnummer krijgt. Gratis software tovert een virtueel toestel op je pc-scherm, maar er zijn ook speciale Sip-telefoons te koop. Die sluit je aan op je netwerk, zonder dat er een pc nodig is, en dan kun je bellen. Natuurlijk alléén met andere Sip-gebruikers. Maar wel overal ter wereld. Er zijn zelfs adapters te koop die je in het netwerk plugt, waarna je een normaal toestel op de adapter aansluit. Zo loop je draadloos door het huis, of door je hotel in Australië, terwijl je gratis via internet belt en op je eigen sip-nummer gebeld kunt worden.

Het is jammer dat je alleen met gebruikers van hetzelfde protocol kunt bellen. Zowel Skype als Sip zijn alleen nog zinvol voor mensen die veel bellen met een klein aantal vaste contacten. Beet experimenteert met inmiddels vijf Sip-toestellen en vier verschillende pc-programma's, waaronder Skype. Voorlopige conclusie: hoewel boven Skype de schaduw van Kazaa hangt en hoewel Sip aantrekkelijk lijkt doordat er telefoons voor bestaan, werkt alleen Skype. Van de vijf Sip-toestellen werkt er maar één bij Beet thuis en ook op andere locaties is het altijd een verrassing wat er gebeurt. De telefoon zelf, de router die het internetverkeer thuis verdeelt en de apparatuur bij de provider zitten vol instellingen waarvan er maar eentje verkeerd hoeft te zijn om roet in het eten te gooien. Experts van Cisco (leverancier van het toestel Cisco 7960 en van de adapter ATA-186) bevestigen dat telefoneren met Sip een soort loterij is, die met technische kennis maar ten dele te beïnvloeden valt. Dat zal op de lange termijn wel veranderen - elke zichzelf respecterende telefoonmaatschappij is op een of andere manier met telefonie via internet bezig. Maar voorlopig is gratis én makkelijk bellen nog een pot met goud die ergens voorbij de horizon staat.

Software om mee te experimenteren en verwijzingen naar betaalbare toestellen zijn te vinden op www.fwd.pulver.com en op www.sipphone.com.