Digitale video aan banden

Herbert Blankesteijn

Als over een paar jaar alle tv digitaal is en u merkt dat u niet meer de vrijheid heeft met opgenomen programma's te doen wat u wilt, zeg dan niet dat Beet niet heeft gewaarschuwd. Als het Congres niet ingrijpt kunnen in de VS vanaf medio 2005 alleen nog digitale videoapparaten worden verkocht mét antikopieertechniek. Dat kan voor Europa niet zonder gevolgen blijven.

Digitale tv komt eraan, en bij digitale tv horen digitale videorecorders. Dat kunnen aparte recorders zijn voor in de huiskamer, of uitbreidingen voor in de pc. Zulke apparaten kunnen uitzendingen zonder kwaliteitsverlies kopiëren, en kunnen dat doen in minder tijd dan de uitzending duurt. Wat dat teweeg kan brengen zien we in de muzieksector. Dertig jaar geleden leenden we massaal elkaars platen en kopieerden ze naar cassette. Maar dat kostte veel tijd, en doorkopiëren was er niet bij vanwege het kwaliteitsverlies. Nu rippen of downloaden we een cd in een kwart van de tijd dat de muziek duurt, en maken daarna zoveel identieke kopieën als we maar wensen.

Digitale tv heeft zich later ontwikkeld dan digitale audio, doordat de bestanden veel groter zijn er er meer rekenkracht voor nodig is. De filmindustrie heeft op tijd het gevaar gezien. Onder druk van de Motion Picture Association of America (MPAA) heeft de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) begin november besloten dat vanaf 1 juli 2005 alle apparatuur die digitale video kan opnemen, beveiligd moet zijn tegen ongeautoriseerd kopiëren.

Digitale tv-programma's kunnen straks in de VS voorzien zijn van een 'vlag'. Digitale videorecorders moeten deze vlag herkennen. In de praktijk zal het erop neerkomen dat de digitale opname alleen op dezelfde recorder kan worden bekeken, en dat alleen analoge output is toegestaan.

De bedoeling is grootschalig ruilen van programma's tegen te gaan, maar hiermee worden de consument belangrijke voordelen van digitale video afgenomen, zoals het maken van reservekopiën van een gekochte dvd, het verwijderen van reclame en het bekijken van opnamen overal in huis via een netwerk.

In de VS kan het Congres er nog een stokje voor steken, maar het is onwaarschijnlijk dat dat gebeurt. Europa heeft de neiging de VS met vertraging te volgen. Of dat gebeurt of niet, de makers van digitale videorecorders zullen waarschijnlijk geen aparte producten maken voor de Europese markt. Dat betekent dat ook Europeanen dergelijke apparatuur het beste voor 1 juli 2005 kunnen kopen (met mogelijke uitloop als in de tweede helft van 2005 restvoorraden op de Europese markt worden geloosd). Wie daarna bijvoorbeeld een video-capturekaart koopt voor de pc, betaalt in ieder geval meer, omdat de kosten van de antikopieervoorziening zullen worden doorberekend. Daarnaast loopt je het risico dat in Europa hetzelfde systeem alsnog wordt ingevoerd, zodat je videorecorder opeens weigert kopietjes te maken als de tv-stations vlaggetjes beginnen mee te sturen.

Elke beveiliging kan worden verslagen. Maar het gaat erom hoeveel moeite dat kost. Analoge videorecorders hebben al een kopieerbeveiliging: u kunt een gehuurde of gekochte band niet kopiëren naar een tweede recorder. In de originele band zit een stoorsignaal dat de beeldsynchronisatie van het opnameapparaat in de war stuurt. Andere beveiligingen die niet perfect, maar voor de industrie wel voldoende werken zijn de simlock van een gsm en de regiocodering van een dvd. Zijn ze er eenmaal, dan laat de consument het er meestal bij zitten.

Digitale tv is er in Nederland nog nauwelijks, maar pc-accessoires die ermee kunnen omgaan al wel. Beets advies is: wacht een tot anderhalf jaar, tot er meer duidelijkheid is over de regelgeving, de hardware goedkoper is en de standaarden gevestigd, en sla dan net op tijd uw slag. Als de consument er, net als de filmindustrie, op tijd bij is, wint de consument het toch nog.